„Regionální vítězky z Vysočiny jsou výjimečně dvě. Šance na úspěch Vysočiny se tak násobí. Porota ocenila jejich originalitu a nápad,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal. Smyslem soutěže bylo vyrobit umělecký artefakt a doplnit jej výrobní dokumentací a popisem symboliky.

„Soutěže se za naši školu přihlásilo celkem sedm studentek z oboru Design interiéru – bytový architekt a Výtvarné zpracování skla. Vítězné návrhy Křídla Adély Čapkové a Triangl Žanety Vrábelové vznikly pod vedením učitelky výtvarných předmětů Anny Musilové. Obě autorky získaly šek v hodnotě dva tisíce Euro na rozvoj jazykových nebo odborných znalostí ve vybraném regionu,“ uvedl zástupce ředitele Akademie Světlá Milan Krajíček.

V Havlíčkově Brodě pomáhali řidičům odhalit vady zraku.
V Havlíčkově Brodě pomáhali řidičům odhalit vady zraku

Koncept vítězných návrhů ceny stojí primárně na logu Evropského regionu Dunaj Vltava. „Od něj se odvíjí i trojúhelníkové tvarosloví objektu. Jednoduchost, kompaktnost, stabilita tvaru a transparentnost materiálu pak odkazují k samotnému fungování regionu,“ doplnil Milan Krajíček. Návrh tvoří skleněná broušená plastika z lepeného optického skla.

Vítězky ze světelské Akademie mají sice do maturit ještě dost času, už nyní ale obě uvažují o tom, že by ve studiu rády pokračovaly i na vysoké škole a těší se na jazykový kurz v zahraničí.

Evropský region Dunaj – Vltava zastupuje sedm partnerských regionů. Vedle Vysočiny se jedná také o Plzeňský a Jihočeský kraj, Horní Rakousko, Dolní Rakousko, Dolní Bavorsko a Horní Falc. Předsedajícím regionem oblasti, ve kterém žije na šest milionů obyvatel, je od ledna právě Vysočina. Pod svým předsednictvím se zaměřuje hlavně na problematiku komunitního rozvoje malých obcí, lepší přeshraniční propojení a podporu angažovanosti obyvatel.

Zimní stadion v Chotěboři.
V Chotěboři na zimním stadionu vznikne nová víceúčelová plocha