Volit se sice bude až na podzim, čtyři nejsilnější strany ale už představily své lídry. Nejnověji informovalo hnutí ANO, že se jedničkou stal náměstek hejtmana pro oblast financí a majetku Martin Kukla. Získal podporu všech pěti oblastí i členské základny. „Martin Kukla si za dobu svého působení ve funkci náměstka hejtmana vybudoval silnou pozici zodpovědného a spolehlivého politika,“ podotkla krajská předsedkyně vysočinského ANO 2011 Monika Oborná.

„Mým cílem je krajské volby vyhrát,“ prohlásil Kukla. Za prioritní považuje zejména pomoc lidem s řešením následků kůrovcové kalamity a sucha a zajištění dostatku pitné vody. Chce také nabídnout kvalitní a dostupnou zdravotní péči, navýšit kapacity domovů pro seniory, budovat bezpečné silnice a podporovat zemědělství i spolkovou činnost. Stranou pozornosti nemá zůstat ani školství.

Obhajovat bude Běhounek

Ještě loni své lídry pro krajské volby už představily tradiční strany ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Lídrem sociálních demokratů bude Jiří Běhounek, jiné jméno by dle závěrů krajské konference ani nedávalo smysl. „Jiří Běhounek je symbolem stability, je za ním dvanáct let práce bez jakýchkoliv skandálů. Práce, která vedla k rozvoji kraje,“ ocenil místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Ilustrační foto - cyklostezka
Kůrovec zničil kus lesa, pomůže tím cyklistům

Další jména kandidátky sociální demokraté oznámí 21. března, kdy zveřejní také program. Prozatím je sestaveno Desatero pro otevřený a prosperující kraj, které vzniklo z pera předsedy poslaneckého klubu a náměstka hejtmana Vladimíra Novotného. „Sociální demokracie má řešení pro roky, které nás čekají,“ okomentoval dokument Šmarda. Konkrétní program bude ještě dotvářen ve spolupráci s veřejností na Vysočině. Je ale jisté, že nejsilnější témata budou sociální oblast, zdravotnictví a doprava.

Lidovci mají v čele lékaře Víta Kaňkovského, který chce získat pro stranu osm mandátů, o jeden více než nyní a dostat se z opozice do koalice. „Několikrát se stalo, že vedení kraje nepřijalo naše návrhy, aby je po čase prosazovalo jako svoje vlastní. Sice nás to těší, ale rádi bychom si je už příště prosazovali sami,“ řekl lídr strany. Na kandidátce naopak chybí někdejší jihlavský náměstek Jaromír Kalina.

ODS se Starosty pro občany

Kandidátem Občanské demokratické strany (ODS) na hejtmana je dlouholetý jihlavský zastupitel Vítězslav Schrek. Do krajských voleb příští rok na podzim jde ODS společně s hnutím Starostové pro občany. „Ambice jsou vysoké, věřím tomu, že spojení se Starosty nám prospěje a obsadíme dvojnásobek mandátu oproti současnému stavu,“ popsal své představy o volebním výsledku lídr ODS Vítězslav Schrek. Jinými slovy chce alespoň deset křesel.

Petr Ryška byl dosud zastupitelem pověřeným pro oblast sportu.
Plavec na radnici. Náměstkem za ODS bude Ryška

I letos pak postaví STAN kandidátku společně s SNK ED a do voleb půjdou opět pod názvem Starostové pod Vysočinu. Projekt má podporu regionálních uskupení Fórum Jihlava, Pro Třebíč a Žďár živé město, v první desítce budou starostové velkých měst i jihlavská primátorka Karolína Koubová z Fóra. Lídrem pak bude zřejmě pacovský starosta Lukáš Vlček. „Kandidátní listina ještě oficiálně schválena, ale prozatím jako jediný kandidát na jedničku je moje osoba,“ řekl politik Deníku.

Piráti vybrali ženu

Piráti budou mít v čele ženu, kandidátkou na hejtmanku bude telčská zastupitelka, čtyřiatřicetiletá projektová manažerka Hana Hajnová. Další jména i program představí strana 11. února v Jihlavě.

Komunisté schválí kandidáty i teze volebního programu na krajské konferenci 20. února, předběžně má k pozici lídra nejblíže Pavel Hodáč z Pelhřimova. Až koncem března pak představí kandidátku SPD, programové body se zaměří na dopravu, ekologii a bezpečnost občanů. Do voleb se pak chce mimo jiných uskupení zapojit i Trikolóra, jak Deníku potvrdil předseda krajské organizace Ivo Strejček.

Bruslení na veřejném bruslařském oválu na Masarykově náměstí v Jihlavě.
Na náměstí přišlo za dva měsíce bruslit 41 tisíc lidí

Zatímco osobnosti se silným kreditem už byly představeny, na kontroverzní jména si podle politologa Daniela Hanzla musí veřejnost ještě počkat. „Ti, kteří budou chtít šokovat, přijdou s kandidáty až na poslední chvíli. Bude to léčba šokem,“ předpověděl.

Před čtyřmi lety se o přízeň voličů ucházelo celkem jednadvacet uskupení, z nichž se deset nepřehouplo ani přes procento z celkového součtu hlasů. K volbám přišlo 154 270 osob, to dělalo účast 37,34 procent.

Výsledky voleb v roce 2016:

Uskupení  procent hlasů  počet zastupitelů
ČSSD 19,37 11
ANO 17,04 9
KDU-ČSL 13,41 7
KSČM 11,40 6
ODS 9,10 5
Starostové pro Vysočinu (STAN + SNK ED) 6,84 4
SPD – SPO  6,40 3
Zdroj: kr-vysocina.cz