Je páteční podvečer a na zámku v Žirovnici je v plném proudu první netradiční kostýmovaná prohlídka. Historii objektu v obrazech formou divadelních vstupů servírují zhruba třicítce příchozích místní ochotníci. „Z fresek se dá vyčíst, že jsou motivovány Novým zákonem, životem Ježíše Krista,“ popisuje v Rytířském sále Marie Fronková, která návštěvníky provádí v roli kastelánky a zároveň stojí za scénářem celé prohlídky.

Pozdně gotické fresky, které si malí i velcí prohlíží v gotické části barokně upraveného zámku, představují vrchol české nástěnné malby konce patnáctého století. Jedná se o unikátní a svým rozsahem největší freskovou výzdobu v Čechách.

V následující místnosti už účastníky prohlídky vítají Václav Vencelík z Vrchovišť a jeho bratr Michal. „Cestou do Jindřichova Hradce jsem nechal vybudovat kapli svatého Jiljí s rodinnou hrobkou, kde budu uložen i já,“ chlubí se zajímavostí Václav Vencelík. „A nyní vám, vážení přátelé, přeji příjemné setkání s těmi, kteří po nás na hradě přebývali a žirovnické panství zvelebovali,“ loučí se a za potlesku odchází z místnosti i se svým bratrem.

Dvorek zanesený bahnem po posledních deštích.
Lidé se obávají dalšího deště, hasiči jsou v pohotovosti

O dějinách hradu a zámku od čtrnáctého století do roku 1910, kdy město koupilo zámek od posledního majitele Leopolda Šternberka, vypráví i Lucie Otýlie, Vilém Slavata či František Leopold.

V Dámském salónu tři šlechtické dámy debatují nejen o tom, jaké mají starosti se svými manželi a dcerami. „Šest i více dětí není v našich rodinách žádnou výjimkou. Vzpomeňme jen na prabábu Šternberků, bohumilou paní Annu Lucii. Ta, považte si, přivedla na svět čtrnáct dětí,“ říká a sahá po šálku s čajem, aby si usrkla, dáma v oranžovém kostýmku. „A je-li mezi těmi dětmi jen několik dcer, máme my matky o starost postaráno až na práh hrobu,“ dodává vzápětí její přítelkyně s růžovým kloboukem.

Do zámecké jídelny se Šternberskou hvězdou na stropě přibíhá za Karolinou Šternberkovou služebná Baruška, aby zjistila, co hraběnka chce dnes povečeřet. „Máme červenec, takže uděláme zelenou polévku, dále potom telecí řízky s kyselou smetanou, vepřové maso na pivě, kapra na modro, štiku omaštěnou nálevem z kyselé smetany a piškoty noc a den. Divíte se, že jsem vybrala rybu, i když není půst?“ ptá se návštěvníků hraběnka v modrých dlouhých šatech. „Jenže můj manžel Leopold má rybí maso nadevšecko rád,“ vysvětluje Karolina.

Jsou na závěr svědky podpisu smlouvy o koupi zámku městem Žirovnice. „Bylo to pěkné zpříjemnění večera. Na prohlídce jsem mimo jiné obdivovala i propracovanost kostýmů a vizáž paruk. Při příchodu, při čekání se mi taky moc líbila hra na violu, takže lidé nestáli jen na tichém nádvoří. Jsem ráda, že v době (po)covidové ochotníci zase něco ztvárnili,“ pochvaluje si večerní prohlídku zámku Marie Šedivá ze Žirovnice.