Celkem bude v Jihlavě dvanáct vojáků z 42. mechanizovaného praporu a tři vojáci z 31. pluku chemické obrany, výpomoc v alzheimercentru je pro ně nová zkušenost. „Jsme zvyklí a vždy připravení. Stačí podstoupit určitá školení, odbornou výuku a jsme schopni adaptovat se na splnění jakéhokoliv úkolu,“ prohlásil četař Jan Gross. Tito vojáci během nouzového stavu dohlíželi na hraniční přechody.

V krajském městě Vysočiny zůstanou minimálně čtrnáct dní a budou vždy pracovat v tandemu s kvalifikovaným pracovníkem. Do práce se dali hned v pátek, pomáhají v přímé péči. „Je to v rámci přesunu klientů, přesunu těžkých břemen, vynášení odpadu, pomoc s hygienou a pomoc s roznášením jídla,“ vyjmenovala ředitelka alzheimercentra Renata Horňáková.

Koronavirus, ilustrační foto
Další mrtvý a nakažená lékařka. Počty lidí s koronavirem na Vysočině stoupají

Armáda si přivezla kompletní vybavení. „Máme vše, co potřebujeme, abychom předcházeli možné nákaze a abychom udrželi vysoký hygienický standard. Máme ochranné štíty, respirační masky, ochranné obleky a další potřebné věci,“ vyjmenoval Gross.

Situace je složitá

Vojáci pomáhají zvládnout situaci, která je v alzheimercentru stabilizovaná, nicméně složitá. „Aktuální počty nakažených jsou jednačtyřicet klientů a osmnáct zaměstnanců,“ uvedla Renata Horňáková.

Provoz centra se v současné době řídí podle všech opatření krajských hygieniků. „Klienti jsou rozděleni, všichni zaměstnanci pracují v režimu nejvyšší možné ochrany,“ ujistila všechny ředitelka.

Točená zmrzlina. Ilustrační foto
Zmrzlináři na Vysočině bědují nad špatnou sezonou. Spílají viru a počasí

V zařízení je momentálně sedmaosmdesát klientů, kteří jsou v průměrném věku okolo čtyřiaosmdesáti let. „Někdo příznaky má, ale jsou to takové, které jsme schopni řešit tady v centru. Pokud dojde k nějakému výkyvu, posíláme klienty do jihlavské nemocnice,“ vysvětlila Renata Horňáková.