Na zdi bude umístěn kamerový systém a pohybová čidla. Stavba v hodnotě kolem 40 milionů korun by měla být hotova koncem letošního roku, sdělil mluvčí věznice Jan Doležal.

Vězeňská služba podle Doležala stavbou zdi reaguje na zvýšený počet nedovolených kontaktů odsouzených s vnějším prostředím. „Jedná se například o házení nedovolených předmětů – mobilních telefonů nebo balíčků s drogami," řekl Doležal. Loni se podle něj podařilo odhalit desítky případů, kdy přátelé a známí přehazovali vězňům věci přes současné oplocení. Na mnoho dalších případů se pravděpodobně nepřišlo.

Vysoký počet nedovolených kontaktů vězňů s okolím je podle Doležala dán hlavně umístěním věznice uprostřed hlubokých lesů, ale také charakterem věznice, kam jsou umísťováni odsouzení k výkonu trestu s dohledem a dozorem, což jsou nejmírnější kategorie. „Vězni mají možnost pohybovat se ve vymezeném prostoru v celém areálu, a možnost získat nedovolený předmět je proto mnohem jednodušší než ve věznici s ostrahou," uvedl mluvčí rapotické věznice.

Zeď s výškou 550 centimetrů z betonových prefabrikátů kolem věznice bude dlouhá téměř 1 300 metrů. Bude na ní umístěn kamerový systém a pohybová čidla. Díky tomu nebude jednoduché se k věznici nepozorovaně přiblížit. V uplynulém týdnu pracovníci stavební firmy likvidovali původní oplocení a připravovali terén pro stavbu, která by měla začít na začátku tohoto týdne.

Rapotická věznice leží v lesích na pozemku o výměře téměř 100 hektarů. Zasahuje do území obcí Rapotice, Lesní Jakubov a Újezd u Rosic. Areál převzalo v září 2005 Ministerstvo spravedlnosti od Ministerstva obrany. V letech 1989 až 2003 sloužil celý objekt jako základna raketového vojska. Od září 2005 bylo v areálu oddělení Vazební věznice Brno. Status samostatné věznice mají Rapotice od července 2009. V současné době je tam ve výkonu trestu kolem devíti set vězňů.

Jaroslav Buček