Nataša s dvanáctiletou dcerkou Dianou neměly pro psa Žoru hlídání a nechtěly ho nechat samotného v neznámém prostředí. „Tak ho vzaly s sebou a uvázaly venku, protože nevěděly jestli si ho smí vzít dovnitř. Nechtěly dělat problémy," upřesnil Libor Vysušil, který u sebe Ukrajinky ubytoval. Když hodina češtiny skončila, hledaly majitelky venku čistokrevného mopsa marně.

Ztracený mops Žora.
FOTO: Uprchly z Ukrajiny před válkou a v Jihlavě jim ukradli psa. Prosí o pomoc

Vysušilovi případ oznámili městské policii a ta podle kamer zjistila, že se v místě pohyboval mladý muž ve světlém oblečení s krabicí. Pro ženy, které do Čech přijely jen s igelitkou, to byla velká rána a dvanáctiletá Diana se prý zhroutila.

Milan Krčmář
Zloděj psů a dětských snů

Netrvalo to ani týden a pes je zpět u své majitelky. „Mopsík se našel. A je zpět v rukou své mladé majitelky, dívenky z Ukrajiny. Vidět štěstí v jejích očích - ten pocit opravdu nic nenahradí," informoval v úterý odpoledne na sociálních sítích jihlavský F Point. O nalezení se zasloužil jeden z Jihlavanů, který si všiml jiného muže, který šel se psem po ulici. Zavolal policii a ta se postarala o navrácení psa majitelce.

Jak probíhalo získání psa popsali následující den jihlavští strážníci. Ti vyjížděli do obchodního centra na Březinkách k hádce mezi mužem a ženou. „Dohadovali se o psa, kterého žena držela. Mladý muž policistům tvrdil, že je zvíře jeho. Pořídil si ho prý v útulku v Ostravě," řekl ředitel strážníků Jan Frenc a pokračoval: „Hlídce byl pes povědomý, protože ho před několika dny nahlásila majitelka jako ztraceného. Žena navíc policistům předložila i mezinárodní očkovací průkaz jako důkaz svého tvrzení."

Mladík, který do obchodního centra přišel se psem zabaleným v dece, ho nakonec ženě vrátil. Ačkoliv u sebe neměl doklady, strážníci ho ifentifikoval a předali celou záležitost státním policistům.