Dostavba pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany je téma, o kterém se diskutuje už několik let. V roce 2014 se na toto téma konal v Poslanecké sněmovně odborný seminář pod názvem Možné socio-ekonomické dopady v případě ukončení provozu Jaderné elektrárny Dukovany aneb Proč je důležitá dostavba 5. bloku JE Dukovany. Vládní plány kritizují ekologové. Podle jejich názoru patří údajně čtyři dukovanské reaktory mezi nejhůře zabezpečené v Evropě a varují před druhou Fukušimou.

Podle On-line magazínu zpravodaje jaderné elektrárny Dukovany, obce v okolí elektrárny Dukovany, Kraj Vysočina i Jihomoravský kraj si dobře uvědomují nutnost výstavby pátého bloku. V případě neřešení přípravy a výstavby pátého bloku by v budoucnosti ČR mohla přijít o jednu ze dvou stávajících jaderných lokalit.

Nově opravená silnice z Třebíče směrem k Jaderné elektrárně Dukovany.
Evakuační trasa dukovanské elektrárny je po opravě místy užší

Soběstačnost zdrojů

„Ano, jednoznačně pátý blok dostavět. Diskuse na téma Dukovany jsou uměle vytvořené,“ vyjádřil se hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). „Bylo by to proti logice věci pátý blok elektrárny nedostavět. Už proto, že v budoucnu plánujeme zavést do dopravy elektromobily a ty na teplo jezdit nebudou,“ podotkl Radek Koten za SPD. Stejně tak Josef Mladý, lídr TOP 09, je pro dostavbu. „Ano jsme pro dostavbu, je nezbytné, aby Česká republika by v energetických zdrojích soběstačná,“ zdůraznil Jan Tecl (ODS). Podle Jaroslava Faltýnka (ANO) je třeba, aby nová vláda o dostavbě pátého bloku jaderné elektrárny rozhodla. „Jakmile začneme zavádět elektromobily, budou nám chybět dobíjecí stanice pro zdroj energie,“ vysvětlil Josef Klement (KDÚ-ČSL). „Já na elektrárnu v Dukovanech z okna svého bytu vidím. Elektrárna je pro náš region živitelka. Drtivá většina obyvatel kolem Dukovan je pro dostavbu,“ zdůraznil Pavel Kováčik (KSČM). Podle Martina lanka (Realisté) má jejich strana dostavbu pátého bloku jaderné elektrárny ve volebním programu.

Eneregie budoucnosti

„Jaderná energie je stabilní zdroj, který má budoucnost. Pokud bychom ukončili provoz jaderných elektráren, pak je třeba nahradit tyto zdroje, ale otázka je čím,“ konstatoval hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) s tím, že rozhodnutí o dostavbě pátého bloku jaderné elektrárny je zásadní téma a strašit Fukušimou je nesmysl. „Už v době, kdy se tato elektrárna stavěla, věděli Japonci, že stojí na špatném místě a k havárii došlo vinou lidského selhání,“ zdůraznil hejtman. Podle názoru ekologické aktivistky Hany Konvalinkové za stranu Zelených se ve světě od jaderných elektráren odklánějí, protože jejich stavby jsou předražené a chybí spolehlivý dodavatel.

Volební speciál Deníku, pátek 13. října 2017.
Žádná demokracie v tomto státě neexistuje, stěžuje si starosta Aleš Bořil

K dostavbě pátého bloku elektrárny by mělo dojít kolem roku 2020. Elektrárenský gigant ČEZ už sice pro výstavbu nových Dukovan vykoupil pozemky a geologický i seizmický průzkum mu potvrdil vhodnost lokality. Zájem o dostavbu pátého bloku má například Čína, ale také Spojené státy, Rusko, Japonsko či Jižní Korea.

Prezentace čínské společnosti China General Nuclear v Třebíči.
Čínský drak už zná cestu po českých silnicích. Chystá se do Dukovan