Současný sociálnědemokratický radní Petr Krčál potvrdil, že přes volební úspěch se bude věnovat na plný úvazek funkci náměstka ministryně sociálních věcí. ČSSD bude mít v radě kromě hejtmana nynějšího náměstka Vladimíra Novotného, současné radní Janu Fialovou a Martina Hyského a jako nováčka projektanta Jana Hyliše.

„Když jsme se dohodli, že nebudou žádní uvolnění předsedové výborů, dovedeme si představit tři, popřípadě i čtyři náměstky, aby každá koaliční strana měla zástupce. Záleží na průběhu vyjednávání," řekl Běhounek. Definitivní rozdělení resortů podle něj v pondělí zatím ještě nebylo na pořadu dne. Přesto naznačil, jaké oblasti by si sociální demokraté přáli spravovat.

„My máme zájem o zdravotnictví, školství a finance, ale nevíme, co by chtěli partneři. I to je téma k dalším jednáním. Z kuloárů víme, že je řada zájemců o regionální rozvoj," dodal Běhounek.

To potvrdil lídr hnutí ANO Josef Pavlík. Podle něj má ANO kromě regionálního rozvoje zájem také o resort dopravy. Místa v krajské radě by měli obsadit první dva na kandidátce, a to Josef Pavlík a učitel Pavel Franěk.

Regionální rozvoj a správu majetku by chtěli obsadit také Starostové pro Vysočinu, kteří nominovali do krajské rady současného místostarostu Třebíče Pavla Pacala. Občanští demokraté chtějí jméno budoucího radního i zájmovou oblast oznámit až při jednání svým partnerům.

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových pětačtyřiceti mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali jedenáct, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů.

V nově zvoleném zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel mají občanští demokraté, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři mandáty.