Brodská Obchodní akademie a Hotelová škola zároveň hostí soutěž O bramborovou pochoutku Vysočiny, kde změří svůj talent devět soutěžních týmů. Akci zakončí sobotní Bramborářský trh na Havlíčkově náměstí.

Brambory a Vysočina patří k sobě. Důkazem jsou každoroční Bramborářské dny. Oslava tradiční zemedělské plodiny začíná 13. října. V brodském Kulturním domě Ostrov bude již od rána probíhat odborný seminář Brambory 2017, který pořádá Český bramborářský svaz. "Bude tu výstava vzorků odrůd brambor spojená s ochutnávkou. Na místě se budou také prezentovat firmy spojené s s pěstováním a obchodováním s bramborami," uvedla Jitka Merunková, vedoucí Oddělení zemědělství Kraje Vysočina.

Nemocnice Havlíčkův Brod.
Nemocnice zažila evakuaci, jen cvičně

Semináře se zúčastní i ministr zemědělství Marian Jurečka nebo prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek. Součástí semináře budou informace o vývoji cen brambor z letošní sklizně nebo aktuální fytokaranténní situace v bramborářství (Fytokaranténní bakterie napadá široké spektrum rostlin a způsobuje obrovské hospodářské škody. V současnosti se jedná o nejzávažnější rostlinolékařský problém v Evropě).

"Zájemci se tu také budou moci seznámit s dotačními možnostmi Programu rozvoje venkova. Bližší informace podají zájemcům na stánku odborní pracovníci," dodala Jitka Merunková. Seminář bude probíhat od 9 do 14 hodin.

Akci již tradičně doplňuje také soutěž O bramborovou pochoutku Vysočiny v brodské Obchodní akademii a Hotelové škole. "Akci pořádáme ve spolupráci s Českým bramborářským svazem. Soutěž bude probíhat 13. října v našem gastrocentru. Do soutěže se přihlásilo devět týmů složených ze žáků středních gastronomických škol a učilišť. Jedná se již o desátý, jubilejní ročník,“ doplnila Marie Mrázová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.

Ilustrační snímek
Sokyni vyřídila ručně, hrozí jí dva roky vězení

Do finále vstoupí Bramborářské dny v sobotu na Havlíčkově náměstí. Návštěvníci tu budou mít možnost pořídit si konzumní a sadbové brambory. V široké nabídce naleznou i květiny, ovoce, ryby nebo potřeby pro pěstitele a zahrádkáře. Akci zpestří i divácké soutěže a vystoupení folklorního souboru Kalamajka. Výzkumný ústav bramborářský zajistí také poradenskou službu, na kterou se může veřejnost obracet se vými dotazy.