Kontejner vyrábí firma Asekol, jejíž pracovníci se s podobným případem ještě nesetkali. Podle nich je vyloučené, aby jakýkoli vyřazený spotřebič takto explodoval. „V tomto případě se jednalo o vandalismus způsobený pyrotechnikou,“ je přesvědčena zástupkyně firmy Eva Kykalová. „Z fotografií je patrné, že k žádnému požáru nedošlo. Nejsou po něm patrné stopy.“

Podle Kykalové najdeme po celé republice asi čtyři tisíce podobných kontejnerů. „Po dobu jejich existence nikdy nedošlo k samovznícení či k explozi. Elektrospotřebiče určené do domácností jsou designovány tak, aby splňovaly přísné bezpečnostní normy,“ dodala Kykalová.

Kromě kontejneru byla při explozi poškozená i nová dřevěná sestava mobilního kontejnerového stání.
FOTO: V Třebíči vybuchl kontejner na elektroodpad. Exploze poničila i stání

S tím souhlasí i Petr Kratochvíl, jednatel společnosti Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr baterií. I jeho se Deník zeptal, zda lze vyloučit například výbuch staré baterie. „Podle mého názoru není pravděpodobné, že by výbuch kontejneru způsobila poškozená lithiová baterie. Spíše by se v takovém případě jednalo o zahoření, nikoliv o explozi,“ uvedl Kratochvíl.

Policie zatím jednoznačné stanovisko nevydala. „Případ prověřujeme jako podezření z poškození cizí věci,“ informovala krajská tisková mluvčí Jana Kroutilová.