Dechová hudba vytrubovala pochody a z tribuny zněly projevy o péči o zdraví socialistického člověka. Na novém chodníku v poli hlíny postával zástup mužů v kloboucích, rádiovkách a žen v šátcích. Všude kolem vyrůstaly nebo už stály domy nového sídliště. Hned naproti přes široký budoucí bulvár rostla další veliká budova, sídlo tehdejšího sboru národní bezpečnosti (SNB). „Hlavně mámy, ale i tátové od rodin ještě měli v paměti válku. Peněz měl každý málo a najednou tu byl palác, plný ordinací, doktorů a sestřiček. Byl to krásný dárek lidem, nikdo to nečekal,“ vzpomněla si dnes bezmála devadesátiletá Marie Bartáková z Jihlavy.

Dům zdraví se pojetím i provedením jakoby vymkl z rukou tehdejším plánovačům, kteří od konce války prosazovali sovětský vzor výstavby městských částí. „Bylo to vzácné a svobodné vzedmutí v době sílící totality a ruského vzoru,“ ocenil v televizním pořadu Šumná města jeho spoluautor David Vávra. Doplnil, že velkolepé pojetí možná podpořil návrh Domu zdraví jako součásti nového správního centra. Měly tam vyrůst budovy úřadů, institucí, škol a kolem obytné domy. Čas plány změnil, ale veřejnost si od samého začátku na velmi využívanou budovu rychle zvykla.

Část prvomájového průvodu přichází z Komenského ulice na náměstí Míru a míří před poštu.
Zdravíme mléko pro naše děti! Takto slavili kdysi Jihlavané První máj, podívejte

Pacienti místní i přespolní navštěvovali asi třicítku ordinací, specializovaná oddělení, rentgeny, vodoléčbu, rehabilitaci, a další prostory. Pod střechou objektu, oceňovaného odborníky jako připomínka kvalitního meziválečného funkcionalismu, sídlila také Okresní nemocenská pojišťovna, kuchyně s jídelnou, služební byty, kinosál a další střediska, provozy a služby. „Pro děti tam bylo veliké oddělení a obrovská kartotéka. Každý Jihlavan tam měl svoji složku. Staří, mladí, místní i z okolních vesnic. Pacient se postavil do fronty, řekl jméno a za chvíli už sestra běžela s papíry do příslušné ordinace,“ připomněla Marie Bartáková.

MHD v Jihlavě. Ilustrační foto.
Zdražení bylo nevyhnutelné. Revoluce v jihlavské MHD je tady

Za sedmdesát let utrpěl Dům zdraví celou řadu šrámů, ale slouží lidem dál. „Je to velmi zdařilá stavba i díky velkorysým vnitřním prostorám. Ve své době byla považovaná za vzorovou v celém Československu. Svému účelu slouží dobře po více než půl století a může sloužit dalších padesát, sto let,“ uvedl jihlavský architekt Jaroslav Huňáček.

Budova patří Zdravotnímu ústavu Ostrava, kam putují peníze za pronájmy více než sedmdesáti ordinací a dalších uživatelů, jako například optika, lékárna, prodejna zdravotnických potřeb či privátní rehabilitace.

STANISLAV JELÍNEK