K prostorám Alzheimercentra v ulici Romana Havelky chce jejich majitel, jihlavský podnikatel s realitami Josef Pohanka, přistavět další objekt. „Chystám se tam po domluvě s pronajímatelem dostavět třetí budovu," podotkl Pohanka. Tento záměr existoval již dříve, mělo se však jednat o velký sál pro kulturní akce, protože prostory původně sloužily jako hotel. Nyní však majitel musí projekt nechat přepracovat na lůžkovou část pro lidi s Alzheimerovou chorobou, o které se centrum stará.

Vedení Alzheimercentra Jihlava o rozšíření zatím přesně informované není. „Vím, že plány rozvoje existují, ale nejsem informovaná o tom, kdy a jak k tomu má dojít. Je pravda, že kapacitu pětadevadesát lidí máme již naplněnou, a objevují se stále noví žadatelé," uvedla ředitelka jihlavské pobočky organizace Alzheimercentrum Hana Pospíchalová.

Alzheimercentrum provozuje řadu zařízení v Česku. V Jihlavě pobočku otevřelo v roce 2014. „Současná kapacita je z dlouhodobého pohledu zcela nedostačující a je plánované její rozšíření na sto padesát lůžek, a to do roku 2018," uvedla marketingová zástupkyně provozovatele Markéta Mohoritová. Dodala, že kromě dalších lůžek přibudou i nové salonky, prostory pro terapie a navýší se kapacita jídelny. Centrum poté přijme i nové zaměstnance.

Domov pro seniory s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou vznikl v dubnu i v Telči. Senior Home Telč, jak se zařízení jmenuje, poskytl domov celkem osmačtyřiceti seniorům. Ještě před otevřením byla jeho kapacita skoro naplněna. „Nyní již volná lůžka nemáme. Ve frontě máme více než dvě desítky zájemců, které již nemůžeme uspokojit," řekl jednatel společnosti Senior Home Michal Soukup.

Rovněž Senior Home Telč vznikl v prostorách po hotelu. V budově je zatím nevyužívaná část třetího patra, kterou by bylo možné přestavět na další lůžkovou část. „Rozšíření kapacity bychom rádi realizovali příští rok, ale pokud se to povede, nebude se jednat o velké číslo. Bude to například osm až dvanáct lůžek, velikost objektu více neumožňuje," řekl Soukup.

Ivana Holzbauerová