Na letišti v Pardubicích také přistály americké tankery KC-135, které budou během cvičení doplňovat za letu palivem české gripeny, německé letouny Tornado a americké strategické bombardéry. „Přílety budou pokračovat do pondělí 28. srpna, kdy by mělo ve Vojenském výcvikovém prostoru Boletice přistát šest amerických vrtulníků AH-64 Apache,“ oznámil Marek Švoma z náměšťské letecké základny. Někteří piloti už provedli první seznamovací lety v okolí náměšťského i čáslavského letiště.

Kostýmované prohlídky na zámku v Třebíči.
S prázdninami se rozloučí i v třebíčském muzeu

V areálu základny vyrostlo dočasné stanové městečko, ve kterém sídlí řídící štáb. Jádrem místa velení jsou dva moduly, které se v minulosti osvědčily při nasazení v Afghánistánu. „Každý z těchto modulů sestává z pěti kontejnerů a dvou nafukovacích stanů. Kapacita modulu je 24 pracovních stanovišť a jeho vybavení umožňuje kompletní velení a řízení jedné letky. Součástí modulu je nezbytný nábytek a spojovací a výpočetní technika,“ popsal Marek Švoma.

Cvičení Ample Strike 2017 se zúčastní 1 300 vojáků, z toho jsou necelé tři stovky ze zahraničních armád. Zapojí se také příslušníci Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR a vůbec poprvé se zúčastní záložníci Vzdušných sil AČR.