V současné době ale zcela bez příjmů není. Pracuje totiž jako brigádník na poště. „Před rokem a půl jsem po dvaceti letech u divadla opravdu vyhořel. Bylo to krizové období a já potřeboval nějakou změnu. Začal jsem proto rozvážet balíky. Teď, když přišel koronavirus a divadla se zavřela, jsem se rozhodl v této práci pokračovat,“ líčil Stejskal.

Práce pošťáka ho baví. „Jsem spokojený, ale divadlo mi už opravdu schází. Každou chvíli dostojím svému příjmení a opravdu si stejskám,“ dodal s úsměvem divadelní herec.

Diváci by mohli v hledišti opět usednout začátkem příštího roku. „Znovuotevření ale plánujeme velmi opatrně,“ podotkla na Eva Neuwirthová, mluvčí krajského úřadu, který je zřizovatelem divadla.

Do letošního roku Horácké divadlo vstupovalo s velkými plány. Divadelníci si pro diváky připravili řadu novinek, vzdělávací programy a velkolepou oslavu osmdesátého výročí zahájení činnosti divadla. Většinu z toho ale zhatil koronavirus. „Divadlo je živý organismus. Velmi přesně, doslova na minuty naplánovaný minimálně na rok dopředu. Každá změna vyžadovala znovu a znovu plány přepracovávat, protože si nemůžeme dovolit žádné nemít a vyčkávat,“ přiblížil současnou situaci ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš.

Je to tam! Střela Daniela Krenželoka právě překonala havířovského brankáře Daňu a rozhodla o tom, že si Dukla připsala dva body za výhru 2:1 v prodloužení.
Krenželok překonal zmrzlého gólmana, Jekel se v Sokolově nenudil

Padla i akce k osmdesátému výročí založení divadla. „Připravovali jsme velkou oslavu s důrazem na společná setkávání. Věnovali jsme tomu celou předchozí sezonu. Vzhledem k situaci jsme ale koncept museli změnit,“ sdělila Mirka Kvíčalová z PR oddělení.

Nakonec tak připomínka významného jubilea měla podobu výstavy a hereckého happeningu. „Streamovali jsme ho on-line na sociálních sítích. Díky tomu jsme mohli divadelní výročí sdílet s nepoměrně větším množstvím diváků. Myslím, že on-line přenosy se stanou součástí některých našich akcí i v budoucnu,“ naznačila Kvíčalová.

Kontakt s diváky se ale snaží udržovat i tak. „Prostřednictvím divadelních webových stránek a profilu na sociálních sítích se k divákům během jarní pauzy dostaly například tři on-line načtené hry českých autorů, nebo čtrnáct dílů virtuální prohlídky divadla s výkladem,“ popsala Neuwirthová.

Zúčastnila se jich například Ivana Horká z Jihlavy. „Ten nápad se mi velmi líbil. Mohla jsem nahlédnout do zákoutí divadla, která bych běžně neviděla. Navíc jimi provázel příjemný herec Zdenda Stejskal, takže jsem měla dvojnásobnou radost,“ řekla Deníku Horká.

Tajemství, šílenství, podivnost láska (aneb Ženy Boženy Němcové)

- autorská inscenace Jakuba Čermáka a Barbory Jandové

- premiéra je v plánu na 28. listopadu

- přenášet ji budou on-line

- nazkoušeli ji v rámci Noci divadel

Herci se vydali potěšit také babičky a dědečky do zavřených domovů důchodců. „Hráli pro ně pod okny. Během vynucené pauzy soubor připravil také nový pohádkový příběh Kniha džunglí, který měl premiéru v červnu, v době přechodně uvolňovaných opatření,“ zavzpomínala Neuwirthová.

To tehdy ocenil zejména ředitel velkomeziříčského domova pro seniory. „Byl to skvělý den. Udělali radost obyvatelům domova, sestřičkám, pečovatelům a věřím, že i sami sobě. Podařilo se jim dovézt po mnoha náročných týdnech radost, smích a slunce - prostě zase normální život,“ nešetřil slovy chvály.

Současná doba ale nebyla jen ve znamení špatného. Přinesla i určitá pozitiva. „Všechny naše snahy nám daly mnoho nových zkušeností, které zúročíme i v běžném provozu. Například se chystáme koncem aktuální sezóny hrát v jihlavské zoologické zahradě,“ prozradil na závěr Remiáš.