Děti šplhají na překážkách v centru Lanáček od začátku srpna. „Každý den navštíví trasu asi stovka dětí," uvedl jednatel společnosti Project Outdoor Eduard Hrabalík. Podle něj je to o něco méně než v dalších třech zoo, kde jsou také Lanáčky. „Je to tím, že Brno má třeba oproti zlínské zahradě nižší návštěvnost," podotkl Hrabalík.

Na překážky mohou děti od tří do jedenácti let. Je pro ně připraveno jedenáct překážek. Některé z nich jsou motivovány na příběhy zvířat. „Například na stanovišti Veverčí doupě děti prochází tunelem do hnízda, jako veverka, která si shromažďuje oříšky na zimu," vysvětlil Hrabalík.

Lana jsou ve výšce metr a půl. Dětem, ale pád nehrozí, protože pod všemi překážkami je záchytná síť.

Zasportovat si na lanových překážkách mohou lidé v Brně na dalších dvou místech. Jedním z nich je Jungle Park v Pisárkách. „Nejvíc nás navštěvují rodiny s dětmi," uvedla majitelka lanového centra Jungle Park Eva Maděričová – Kotulánová. Na výběr mají ze čtyř tras, kde je dohromady více než osmdesát překážek. Zajímavostí jsou dva sjezdy přes řeku Svratku. „Na konci srpna pro návštěvníky připravujeme noční lezení. Půjčíme lidem čelovky nebo pokud chtějí, mohou lézt při svitu měsíce," dodala Maděričová-Kotulánová.

Lezení na lanech by chtěla vyzkoušet i studentka Vendula Pudelková. „Ještě jsem v lanovém centru nikdy nebyla, ale doufám, že u to brzy výjde. Z výšek strach nemám, alespoň to bude pořádný adrenalin," těší se Pudelková. To, že si lidé rádi užijí atrakce i v desetimetrové výšce potvrzuje Jana Šrotířová z Lanového centra PROUD na Lesné. „Nejoblíbenější aktrací je Velký zhup. Odvážlivec vyleze na plošinku, kde ho instruktor připne ke dvěma lanům. Na těch se po třímetrovém volném pádu zhoupne, což je většinou doprovázeno radostným výkřikem," popsala Šrotířová.