„Z kola jsem na tomto úseku radši sesedl. Už se mi tady párkrát stalo, že na mě lidé neslušně pokřikovali, ať si jezdím jinudy. Přitom tudy vede cyklostezka. Tento úsek je opravdu nepřehledný a chodí po něm hodně chodců," vyjádřil se včera s kolem po boku Radek Jasný.

Po této části cyklostezky, která slouží i pro pěší, pravidelně chodí Simona Černochová. A má také špatné zkušenosti. „Pruh pro cyklisty je příliš široký na to, kolik jich tudy projede. Chodců tady chodí daleko více. Už se mi párkrát stalo, že jsem tudy procházela a míjela jsem cyklistu, vždycky to bylo hodně těsné," podělila se o svoje zkušenosti Černochová.

Jihlavská radnice o rozbrojích mezi cyklisty a pěšími v tomto úseku ví. Přiznává, že v centru města je tím nejproblémovějším. „Pohyb na cyklostezce u gymnázia je spíše o toleranci chodců a cyklistů. Prostor pro vybudování širších komunikací tady není. Jsme ve městě, nemůžeme široké cyklostezky budovat na zelené louce, zkrátka se tam všichni musíme vejít," řekl cyklokoordinátor Jihlavy Pavel Šťastný.

Tento týden by měla radnice usadit na některá místa u cyklostezek čtyři cedule s radami, jak se mají na cyklostezkách cyklisté i chodci k sobě správně chovat. „Na cedulích bude deset základních bodů. Když je budou lidé dodržovat, neměl by být problém," přiblížil Šťastný.

Radnice se cedulemi nechala inspirovat v jiných českých městech. První ceduli nechá město umístit na cyklostezce 
u nové nemocnice, druhá bude 
u přejezdu v ulici S. K. Neumanna a poslední dvě najdou své místo na Březinkách. Vedení města by také uvítalo, kdyby lidé o tom, co se děje na cyklostezkách, radnici informovali. „Zpětná vazba je důležitá, nedávno jsme řešili problém na cyklostezce R 02, kde byla obrovská kaluž vody. Problém se nám podařil vyřešit. Lidé svoje náměty mohou zasílat na e-mail cyklo@jihlava-city.cz," uzavřel Šťastný.