VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoládový Mikuláš vzniká podle receptury z třicátých let

Vyskytná nad Jihlavou - I tři hodiny zabere výroba obřího čokoládového Mikuláše z kvalitní čokolády.

28.11.2015
SDÍLEJ:

Čokoládovna ve Vyskytné.Foto: Deník/Libor Plíhal

Za den tak pracovnice v čokoládovně ve Vyskytné zvládnou vyrobit maximálně tři takové Mikuláše.

„Prvně se musí secvakat forma a zkontrolovat, jestli je čistá. Pak se forma vylije jednou, nechá se ztuhnout, pak podruhé… a nakonec se tam nechá více čokolády, aby se udělalo dno. Pak se nechá opět ztuhnout. Každý kus je originál a váží trošku jinak. Každý Mikuláš se pak i jinak stříká barevně, takže nenajdete dva stejné," řekla Petra Grunzová, kterou práce v čokoládovně moc baví. „Už jsem tady pět let a baví mě to pořád a asi ani nikdy nepřestane. Čokoládu jím stále, ale už ne tolik," usmála se Petra Grunzová.

Ta má spolu s dalšími zaměstnanci v současné době v čokoládovně napilno. „To není ale jenom, když se blíží Vánoce. My máme frmol už od půlky prázdnin zase až do začátku prázdnin. Takže jenom taková lehká pauzička přes prázdniny. Jinak ať to jsou Vánoce, Velikonoce, Mikuláš nebo Valentýn, poptávka klientů po těchto sezonních výrobcích je obrovská," vyjádřil se majitel firmy Kamila Chocolates František Hlava.

Za dvacku i tisíce

Nyní čokoládovna ve Vyskytné vyrábí především mikulášské a vánoční kolekce. „Jsou to výrobky jak pro děti a dospělé, tak i pro opravdové fajnšmejkry. Za dvacet let výroby dokážeme uspokojit zákazníka, který chce dát za výrobek do dvaceti korun, ale také zákazníka, který chce výrobek za dva tisíce korun," spočítal Hlava s tím, že výrobkem za dva tisíce je například velká plechová dárková krabice, která má obsah třeba čtyři kila čokolády, záleží na druhu bonbonů, který se do krabice vloží.

Receptury bonbonů v Kamila Chocolates zůstávají pořád stejné, a to od třicátých let minulého století. „Na tom naše výroba stojí, navázali jsme na tuto tradici," usmál se majitel firmy a dodal, že to neznamená, že nesleduje, z čeho a jak vyrábí čokoládu konkurence. „Tuhle jsem si dělal průzkum v jednom jihlavském supermarketu a zjistil jsem, že se kvalita výrobků u větších výrobců nepatrně zvedla. Co se ale také zvedlo obrovsky spolu s tím, je cena. Oni se cenou přibližují těm nejkvalitnějším výrobkům, ale přitom to zas tak slavné není, to je takový marketingový tah na zákazníky. Složení čokolády mě u některých výrobků jakž takž uspokojilo, ale cenou jsem byl překvapen," popsal návštěvu supermarketu Hlava. Dodal, že některá čokoláda se prodávala i za 45 korun za sto gramů. „Když takové výrobky chrlí obří výrobce, cena může být úplně někde jinde," řekl majitel.

Hodně se teď hovoří také o palmovém tuku. Podle Františka Hlavy se jedná pouze o strašáka současnosti.

Olej jako strašák

„Ono se toho namluví hodně, mohl bych vám uvádět spoustu dalších příkladů. V určitých surovinách, které nakupujeme, je částečně palmový tuk obsažen. Jestliže je částečně, jsme povinni ho tam ze zákona uvést, i když je tam obsažen jen 0,001 procentem. Kdysi byly strašáky na zákazníky éčka, přitom v takovém množství, jak je konzumujeme, zase tak škodlivé nejsou. Je to vše marketing," vyjádřil se majitel, který by si přál, aby stále přibývalo zákazníků, kteří upřednostňují kvalitu.

„Před dvaceti lety to bylo deset procent zákazníků, kteří chtěli hlavně kvalitu, dneska to je třicet procent. Díky tomu existují takové drobné firmy, jako jsme my. Přeji všem, aby měli hodně peněz a kupovali kvalitní výrobky a nebáli se je ochutnat," podotkl František Hlava.

Autor: Dana Křížková

28.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 100 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA - SAMOSTATNÝ - Milovy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18100 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Požadujeme odpovědnost, spolehlivost, pečlivost, samostatnost, smysl pro týmovou práci, komunikativnost, vstřícné jednání s hosty, znaůlost cizích jazyků vítána. , Nabízíme po zapracování:, - příspěvek na stravu;, - zaměstnanecké ubytování;, - pobyty v rámci řetězce OREA., První kontakt emailem, osobně nebo telefonicky. Pracoviště: Orea hotels s.r.o. - orea hotel devět skal, 592 02 Svratka. Informace: Hana Chalupová, +420 566 585 533,566 585 541.

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník/ce - krátkodobé zaměstnání. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: montáž kompletů nábytkového kování z komponentů z plastu a kovů, provádění samokontroly, výroba kontrolních vzorků, hlášení závad, udržování pořádku na pracovišti, Požadavky: min. SOU, schopnost pracovat ve třísměnném provozu, zkušenosti z výrobní společnosti výhodou, pečlivost, přesnost, flexibilita, příspěvek na stravování, bezplatné jazykové vzdělávání, příspěvek na dopravu, sportovní a kulturní akce pro zaměstnance, První kontakt telefonicky 8,00 - 9,00 nebo emailem. Pracoviště: Hettich čr k.s., Jihlavská, č.p. 2190, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Miroslava Valová, +420 566 692 214.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 000 Kč

Pomocní pracovníci v lesnictví a myslivosti dělník v lese. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: sezónní zaměstnání, úklid lesa, vyžínání, sázení stromků, první kotakt domluvit telefonicky PO-PÁ 7,00-21,00 a poté možný osobní kontakt. Pracoviště: Vasyl čornohorodskyj - pracoviště okres žďár nad sázavou, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Vasyl Čornohorodskyj, +420 774 780 177.

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 22 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér 3D (strojních sestav). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE, - výrobní a vývojová konstruktérská činnost- návrh nových zařízení, - tvorba a zpracování 3D/ 2D technické dokumentace, - tvorba cenových nabídek, - komunikace se zákazníkem po technické stránce projektů, - spolupráce s ostatními odděleními společnosti, , POŽADUJEME:, - VŠ/VOŠ/SŠ vzdělání v oboru strojírenství, mechatronika , - znalost práce v některém ze software Catia, ProEngineer, Inventor, - znalost MS Office, - základní znalost jazyků AJ (NJ), - prostorovou představivost, orientaci ve strojních výkresech, aktivní přístup, časovou flexibilitu, samostatnost, spolehlivost, - rozšiřování odborných znalostí, sledování aktuálních trendů souvisejících oborů a technologií , , NABÍZÍME:, - možnost seberealizace, - perspektivní postavení, - pružnou pracovní dobu, - možnost odborného vzdělávání, - finanční a osobnostní růst , - příspěvky na doplňkové penzijní připojištění, - příspěvky na stravování, - týden dovolené navíc, PRVNÍ KONTAKT PROSÍME NEJDŘÍVE NA E-MAIL, kariera.brno@del.cz. Pracoviště: Del a.s. - žďár nad sázavou, Strojírenská, č.p. 2270, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Eva Krejčová, +420 566 657 209.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Od čtvrtečního odpoledne až do pátečního rána vyjížděli k více než dvěma desítkám událostí.
9

OBRAZEM: V Pikárci spadl strom na rodinný dům

Ilustrační foto

Nehoda se obešla bez zranění

Mitrovský dvůr zve na závody a trhy

Mitrov – Farmářské trhy a westernové závody jsou na tento víkend připraveny v Mitrovském dvoře na Bystřicku. Po roce se tak znovu rozjede Mistrovství České republiky v dovednostech jezdců při práci s dobytkem a rychlostních disciplínách.

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Pomocí solární energie vyráběli studenti popcorn i cukrovou vatu

Žďár nad Sázavou – Popcorn i cukrovou vatu, k jejíž výrobě posloužila solární energie, mohli okusit návštěvníci sedmého solárního dne. Ten se pod taktovkou Vyšší odborné a střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou uskutečnil ve středu dopoledne. Akce přilákala velké množství lidí, možnost okusit lahůdky připravené díky sluneční energii uvítaly mimo jiné i děti ze žďárských mateřských škol.

Ochranáři nasadili namísto těžké techniky živé sekačky

Žďárské vrchy – Namísto těžké techniky ovce, kozy a koně. Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy vsadila na tradici – v péči o luční porosty jí pomáhají hospodářská zvířata.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT