„Jenže žádný zájemce se neobjevil, nikdo neprojevil zájem ani o prohlídku, zákon nám tak umožňuje jít s požadovanou cenou dolů,“ zdůvodnila záměr zlevnit při projednávání tohoto tématu na posledním jednání městských zastupitelů minulý týden třebíčská místostarostka Marie Černá (Třebíč můj domov). Podle jejích slov nepomohlo ani zveřejnění záměru prodeje v regionálních novinách.

Třebíčská čtvrť Stařečka z roku 1835 na modelu Stanislava Vršky.
Model Třebíče v roce 1835 město odkoupí

Radniční koalice si za tento návrh vysloužila ostrou kritiku od opozičního zastupitele Jaromíra Baráka (Třebíč občanům!). Tomu se nelíbilo, že po tak krátké době by měla cena klesnout tak výrazně. Navrhoval, aby byl objekt v nabídce za původní cenu do června roku 2018 s tím, že není vyloučeno, že se zájemce objeví. Nenašel ale dostatečnou podporu u ostatních zastupitelů, aby svůj návrh protlačil při hlasování.

„Přece když prodáváte byt nebo dům, taky po krátké době, když se nenajde kupec, nesnižujete cenu. Když to někdo nechce za dva miliony, neprodáváte rychle po měsíci za milion a půl,“ argumentoval Barák.

Podle něj se z tohoto přístupu stává třebíčské pravidlo. „Vždycky se zveřejní záměr na měsíc, pak se jde s cenou dolů. Je otázka, jestli zájemci na tento krok nečekají, protože praxi v Třebíči už znají. Kdyby se to prodávalo půl roku, rok, je otázka, zda by zájemce nepřišel a neakceptoval původní cenu,“ řekl na zastupitelstvu své výhrady Jaromír Barák.
Nakonec byla sleva velkou většinou hlasů schválena.

Základní škola v této budově působila do roku 2005. Posléze tam několik let měla své zázemí Západomoravská vysoká škola, než se přestěhovala do jiné části města.

Areál byl zkolaudovaný v roce 1983, součástí záměru prodeje jsou i přilehlé pozemky. Prodej se netýká hřiště za bývalou školou, to se bude zřejmě už příští rok nákladně revitalizovat, a pak začne sloužit veřejnosti.

Ilustrační foto.
Žena utrhla divoké kachně hlavu, chtěla ji uvařit svým kumpánům

V současnosti mají část objektu bývalé školy v zápůjčce policisté, v nájmu je tam také mateřské centrum či firma, která využívá skladové prostory. Ti všichni počítají s možným odchodem, mají to podchycené ve smlouvách.