Válečnému hrdinovi vzdala čest i armáda. Zazněly čestné salvy, nad hlavami přeletěly letouny Gripen a vrtulník z náměšťské letecké základny. Ceremoniálu u pomníku padlých v Budišově se zúčastnil i velitel vzdušných sil České republiky generál Libor Štefánik. „Jsem přesvědčen o tom, že naši piloti, technici a navigátoři v České armádě chtějí být také tak dobří, jako ti, na které teď vzpomínáme," pronesl.

Leonhard Smrček zahynul při plnění bojových povinností 23. června 1941 ve svých 26 letech. Nevrátil se z bombardovacího náletu na německé Brémy. Letoun byl při návratu na základnu napaden německou stíhačkou a z celé šestičlenné posádky bombardéru Wellington přežil jen jediný člen, kapitán Vilém Bufka, který skončil v nacistickém zajetí.

Uctít památku Leonharda Smrčka přijeli do Budišova i veteráni druhé světové války, pilot 310. perutě RAF generál Emil Boček a letec a bojovník od Tobruku plukovník Pavel Vranský. „Obětoval svůj život za svobodu vlasti a za to, aby další generace mohly v naší krásné vlasti šťastně žít," řekl Pavel Vranský.

Velitel vzdušných sil Libor Štefánik připomněl také odhodlání, se kterým se budišovský rodák vydal čelit německé válečné mašinérii. Poručík československé armády Smrček odešel v říjnu 1939 přes Slovensko, Maďarsko a Jugoslávii do Řecka. Odtud odjel lodí do Francie. V Marseille byl 9. února 1940 odveden k 1. letecké skupině československé divize. Po porážce Francie odjel do Anglie, kam dorazil 7. července 1940 do Liverpoolu. V Anglii se vycvičil na leteckého radiotelegrafistu u československé 311. bombardovací perutě v rámci RAF. „Odhodlal se odejít z okupovaného Československa. Představte si tu strastiplnou cestu. Musel přejít hranice a snažit se dostat někam, kde by mohl bojovat. Jeho cesta nevedla k návratu," zmínil Libor Štefánik.

Československé letce v zahraničí za druhé světové války připomíná i výstava ve společenském sále základní školy. Dobové materiály k výstavě shromáždil vojenský historik Oldřich Rampula. Zároveň se zahájením výstavy v sobotu v Budišově uvedli do prodeje publikaci S Royal Air Force nad Evropou. Autoři Jiří Rajlich a Karel Černý na stránkách knihy mapují osudy devíti letců z řad 311. československé bombardovací perutě RAF, kteří pocházejí Velkomeziříčska, Velkobítešska a Třebíčska. „Poděkování patří všem, kteří se na uspořádání důstojného pietního aktu podíleli, zejména vojákům z náměšťské letecké základny," vzkazuje starosta městyse Petr Piňos.