Státem vlastněná KHNP je jednou ze šesti zahraničních firem, které se o výstavbu dalších jaderných bloků v České republice ucházejí. Sdružení Energetické Třebíčsko, které rozšíření dukovanské elektrárny prosazuje, chce postupně všechny v regionu představit. Manažeři KHNP prezentovali své plány v Třebíči ve středu.

„Pokud se KHNP do projektu v Dukovanech zapojí, budeme potřebovat byty pro naše inženýry. Ty mohou stavět místní firmy. Za nimi přijedou i jejich rodiny, potřebujeme pro ně nemocnici a školu. A také pracovní sílu do nich,“ prohlásil zástupce KHNP pro Českou republiku Joonkyo Suh.

Jaderná elektrárna Dukovany
Obě turbíny prvního bloku opět dodávají energii

KHNP provozuje v Korejské republice 25 jaderných elektráren. Dalších pět tam právě buduje a další čtyři nové projektuje. Jadernou elektrárnu Korejci staví také ve Spojených arabských emirátech, na evropském trhu je KHNP nováčkem.
Zástupci KHNP nabídli českým firmám účast na budování nových elektráren v Koreji a spolupracovat s nimi chtějí i u nás. „KHNP chce zbudovat partnerské svazky s českými firmami a nabídnout spolupráci, která by vyhovovala oběma stranám,“ pronesl generální ředitel projektového týmu Dojin Jeong.

Čechům Korejci předložili dva návrhy konstrukce jaderných reaktorů pokročilé verze. „Oba splňují bezpečnostní i konstrukční požadavky,“ řekl vedoucí projektu Yongsoo Kim. V obou variantách je reaktor obklopen fyzicky oddělenými budovami pomocných provozů, kanceláří a skladů. Reaktor je tak chráněn, reaktor podle Korejců odolá i případnému leteckému útoku.

Své třídenní jaderné studium zahájilo ve středu čtyřiatřicet studentek a studentů v Jaderné elektrárně Dukovany.
Studentům začala jaderná maturita

„Funkčnost všech součástí ověřujeme v našem testovacím zařízení,“ podotkl Kim. Samotný reaktor by KHNP pravděpodobně dopravila přímo z Korejské republiky. Místní stavební společnosti by se mohly podílet na výstavbě provozních budov. Těch by se na ploše 42 tisíc plošných metrů mělo nacházet celkem 82.

O výběru dodavatele a také o investičním modelu a financování nových tuzemských jaderných bloků musí rozhodnout vláda. Měla by tak učinit nejpozději do poloviny příštího roku, aby mohl být dodržen naplánovaný harmonogram výstavby se spuštěním nového bloku kolem roku 2035, kdy se počítá s odstavením nejstarších dukovanských bloků. Doposud je Česká republika energeticky soběstačná. Pokud by se nepodařilo dosluhující dukovanské bloky nahradit novými, chyběla by v roce 2035 v České republice přibližně pětina z odhadované spotřeby elektrické energie.