Chce proto rozšířit své vlastní studijní, ale i navazující vzdělávací programy.

„Jsme si vědomi celospolečenské situace a zároveň potenciální hrozby v podobě nedostatku zdravotních sester v terénu. Proto jsme ochotní poskytovat certifikované kurzy pro odbornou veřejnost, ale také lekce pro laiky," uvedla ředitelka zdravotnické školy Naděžda Vrbatová.

Cílem kurzů by bylo zájemce naučit diagnostikovat známky demence, znát postupy při práci s takto nemocnými lidmi, ale také se umět orientovat v systému erudované péče, umět poskytnout komplexní péči postižené osobě a v neposlední řadě znát společenské možnosti ať už finanční, právní podpory nebo pravidla hospitalizace. Cenné zkušenosti z uvedené oblasti získají tři učitelky odborných předmětů havlíčkobrodské zdravotnické školy i na speciální stáži v Austrálii, který uspořádá tamní University of Tasmania.

Pro zajištění kurzů, které chce škola pořádat, ale bude potřeba rozšířit stávající prostory školy. Minimálně dvě nové učebny i sociální zařízení by mohly vzniknout na půdě budovy, která není využívaná.

Kraj Vysočina, coby zřizovatel školy, již zadal posouzení technické proveditelnosti využití podkroví v historické budově školy na rohu Masarykovy a Havlíčkovy ulice a podle dostupných výsledků je možné přestavbu provést.

„Součástí prací by bylo odstranění vrchní části stropu v posledním podlaží a také kompletního krovu i střešního pláště," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl.

Jedenáct milionů korun

„Nová konstrukce krovu umožní vytvořit volný prostor právě pro vestavbu učeben. Navíc stávající dřevěné prvky krovu jsou na několika místech napadené hnilobou v důsledku zatékání. Odhadované náklady se pohybují přibližně kolem jedenácti milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Vzhledem k finanční náročnosti akce budeme hledat vhodný dotační titul, který by nám s financováním přestavby pomohl," dodal náměstek Joukl.

S užším zaměřením školy na problematiku péče o seniory s degenerativními neurologickými onemocněními souhlasí i radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

„Stárnutí populace a narůst různých typů demencí převážně v seniorském věku je závažný celospolečenský problém, který se stává stále aktuálnějším. Proto si dokážu představit, že by se havlíčkobrodská zdravotní škola s podporou kraje na tuto problematiku zaměřila. Prevencí a potřebnými informacemi by tak přispívala k řešení situací, kdy se rodina o takto nemocného blízkého příbuzného musí postarat," konstatovala Fialová.

Lukáš Zadek