Vše začalo v pondělí, kdy se asi třicet metrů od břehu dostal do potíží bagrista se svým strojem. Tomu se nedařilo dostat ven a museli ho pozdě večer zachraňovat hasiči. Ve středu do bahna zapadl další bagr, který se snažil dostat ven první zapadlý stroj. I ten se však na několik hodin ocitl v problémech. Protože byl ale blíže břehu, už je z nejhoršího venku.

„Zásah pro nás skončil záchranou muže, který uvízl v bagru několik desítek metrů od břehu vypuštěného Štěpnického rybníka. Na případné záchranné práce kolem stroje si firma, která zde pracuje, musí případně najmout specializovanou firmu," uvedla tisková mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Na místě pracuje firma VHS Bohemia ze Žďáru nad Sázavou na zakázce odbahnění Štěpnického rybníka pro město. Kvůli zakázce je nutné změřit, kolik je v rybníku mazlavé hmoty. A to je nyní problematické. Starosta Roman Fabeš během středy podle svých slov neřešil nic jiného, než zapadlý bagr. „Je zde více bahna, než jsme předpokládali. Je také možné, že jsou zde nějaké kaverny," uvedl starosta Fabeš. Kaverny jsou zjednodušeně řečeno vzduchové kapsy, které také mohly při zapadnutí bagru hrát roli.

Podle Fabeše však nejde o nic mimořádného. „Co mi říkali dělníci z firmy, tak se toto občas při odbahňování stává. Jen tady v centru města je to lidem hodně na očích. Proto je kolem toho takový povyk," dodal Fabeš.