Přes 250 nocležníků. Taková byla v únoru letošního roku bilance provizorní noclehárny pro bezdomovce v krajském městě Jihlavě, v lokalitě známé jako Havaj. Lidé bez domova se sem mohli přijít v mrazivých dnech vyspat, osprchovat nebo jenom ohřát.

Kapacita dvaceti lůžek bývala vždy téměř naplněna. „Otázka je, jak to bude letos, protože o otevření toho provizorního ubytování se s městem stále jedná,“ upřesnil za Středisko křesťanské pomoci (SKP) David Chlupáček s tím, že se jedná o mimořádnou pomoc, kterou bude samozřejmě třeba z nějakých zdrojů uhradit. Vznik noclehárny a denní místnosti iniciovala Jihlava ve spolupráci s městskou policií. Reagovaly na tři bezdomovce, kteří ve městě v lednových dnech podlehli mrazivým teplotám.

Přísná pravidla odrazují

Jinak v Jihlavě službu bezdomovcům zajišťuje Středisko křesťanské pomoci (SKP) Jihlava ve spolupráci s městkou policií. Například na konci ledna letošního roku v době tuhých mrazů byla budova pro bezdomovce otevřena i přes den. Jinak středisko křesťanské pomoci provozuje v Jihlavě azylový dům pro muže. Tam ovšem panují podle Chlupáčka přísně stanovená pravidla. „ Muž, který využívá sociální službu azylový dům, svou nepříznivou situaci spojenou se ztrátou bydlení řeší formou sociální práce s odborníky, obnovuje i rozšiřuje vlastní schopnosti, talent a potenciál. Směřuje k tomu, aby se zapojil do společnosti a vedl život, který je přínosný pro něj i pro společnost,“ vysvětlil Chlupáček. To ale ne všem lidem bez domova vyhovuje.

Kolik lidí bez domova bude potřebovat letos v zimě pomoc například v Třebíči, to je otázka. Podle mluvčí městské policie v Třebíči Lucie Šerkové se přesný počet lidí nedá určit, protože mnoho z nich se neustále stěhuje a cestuje. „V Třebíči je azylový dům pro muže, provozuje ho Oblastní charita Třebíč, samozřejmě tam panují přísná pravidla. U lidí bez domova je ale podstatné, jestli o pomoc skutečně stojí,“ podotkla Šerková. Jak dodala, podle předběžných odhadů může být v Třebíči okolo desítky bezdomovců. Většinou jsou to lidé, kteří se nechtějí přizpůsobit soužití v azylovém domě nebo ubytovně a často nerespektují základní pravidla. Podle Šerkové poskytuje Charita lidem bez přístřeší nejen přenocování v období silných mrazů, ale i teplou polévku.

Titul Česká chuťovka získal také Pivovar Chotěboř za pivo Chotěboř Prémium.
Za nejlepší chuť byla oceněna Kavárna Chotěboř, pivovar a Amylon

V Havlíčkově Brodě žádný azylový dům specializovaný výhradně na bezdomovce není. „Sociální službu, která je dle zákona o sociálních službách jako taková zaměřena z hlediska cílové skupiny na lidi bez přístřeší, naše havlíčkobrodská Charita neprovozuje. Máme však sociální službu Charitního domova – a to v Havlíčkově Brodě pro matky s dětmi a v Humpolci pro matky či otce s dětmi,“ sdělila mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod Aneta Slavíková.

Pokud se na nás obrátí člověk bez domova, snaží se mu pracovníci Charity poradit, na koho se ve své situaci může obrátit. „Předáme mu příslušné kontakty, případně mu můžeme nabídnout řešení v oblasti zprostředkování kontaktu s pomocí, pokud on takové možnosti nemá, například nemůže si o pomoc zrovna v tu danou chvíli už nikam zavolat, protože nemá mobilní telefon. „Zároveň ho seznamujeme s podmínkami projektu Potravinové a materiální pomoci, kterého jsme jako havlíčkobrodská Charita součástí. Zjednodušeně řečeno, v Havlíčkově Brodě a v Humpolci pravidelně každý týden vydáváme potravinové a drogistické balíčky pro potřebné – kdo a za jakých podmínek může balíček dostat, je upřesněno na našem webu,“ upřesnila Slavíková.

Problémoví lidé

Azylová zařízení pro bezdomovce jsou sice aktem potřebné sociální pomoci, ale na straně druhé zvyšují podle názoru některých lidí, v dotyčných městech počet osob s problematickým chováním. To se týká například okolí vlakového nádraží ve Žďáru nad Sázavou.

„V ulicích blízko nádražní haly se potloukají pobudové, často podnapilí, pokřikují, páchnou, občas žebrají o peníze. Člověk je může litovat, ale někdy z nich jde strach,“ posteskla si například Věra Jakešová z Přibyslavska, která jezdí do města za prací.

Azylový dům pro muže je otevřený ve Žďáru nad Sázavou v rámci Sociálních služeb města. „Azylový dům nabízí lidem bez domova určitý typ služby, ale v zimě pomáhá i těm, kteří do azylového domu nechtějí. Pro takové lidi máme v mrazech připravený krizový plán. Azylový dům ve Žďáře nad Sázavou, Brodská 33 opět rozšiřuje nabídku služeb pro období, kdy teplota klesne pod -10°C. V denní i noční době mohou osoby bez přístřeší, muži i ženy přečkat mrazy ve společných prostorách ubytovny a bude jim poskytnut teplý nápoj (čaj) a polévka. Kapacita této služby je maximálně 10 osob,“ informoval vedoucí Jiří Juřena.

Nemocnice jako hotel

Určitá skupina bezdomovců, která se z různých důvodů azylovým zařízením vyhýbá, vyhledává teplé kouty, kde se dá. Poté, co například havlíčkobrodské nádraží kontroluje pravidelně ochranka, začali si bezdomovci hledat jiná, vlídnější místa. Cílem některých z nich se stala zdravotnická zařízení. Bezdomovce ze svých prostor musela vykazovat nemocnice ale i havlíčkobrodská záchranka. „Nemocnice v Havlíčkově Brodě si proto najala bezpečnostní službu,“ informovala mluvčí Petra černo.

Bezdomovci si chodili prát prádlo do prostor jihlavské nemocnice a jejich chování hraničilo občas s drzostí, dokonce v prostorách nemocnice konali i potřebu. Jihlavský deník informoval o případu, kdy bezdomovec napadl v nemocnici vrátnou. Ochránit ji musel údržbář Josef Ryšavý. Paradoxně za tuto ochranu dostal od policie pokutu. Drzost bezdomovců byla podle jeho slov už tak velká, že si do nemocnice například chodili i vyprat prádlo. „Svléknou se do naha, oblečení vyperou v umyvadle, rozvěsí je po radiátorech na chodbách a nazí čekají, až se jim usuší,“ popsal svoje zkušenosti údržbář.