Kromě kunovců se nová expozice stala domovem klokánka králíkovitého, krajty hnědohlavé, labutí, klokanů, emu nebo papoušků. Většinu zvířat uvidí lidé úplně poprvé.

Australská farma byla otevřena tuto sobotu. „Kunovec tečkovaný dříve zcela běžně obýval území Austrálie, vymizel asi před čtyřiceti, padesáti lety. Nyní je jeho výskyt v přírodě prokázán pouze v Tasmánii. Chová se v australských zoo, v evropských zahradách je k vidění pouze v německé Zoo Lipsko, a nyní také v jihlavské zoo. Dá se předpokládat, že jeho chov se bude rozšiřovat do dalších zahrad," sdělil zoolog Jan Vašák.
V Jihlavě se od pátku zabydlují samec a tři samice. Kunovec tečkovaný je masožravý vačnatec, kterému na hnědé srsti tvoří kresbu drobné bílé skvrny. Patří mezi savce.

Australská farma má však i další pozoruhodné obyvatele. O ty, která žijí v expozici noctunaria, se stará ošetřovatelka Lubomíra Ševčíková. „Nás si teď nejvíce získal roztomilý klokánek králíkovitý. Máme ho tu asi týden. Je miloučký, napůl ochočený a před lidmi neutíká. Když u něj uklízíme, nechá se dokonce i pohladit, je kontaktní," řekla ošetřovatelka Lubomíra Ševčíková s tím, že přes den mají zvířata noční provoz, aby je návštěvníci mohli vidět v době, kdy jsou aktivní. Dvouletý klokánek měří asi čtyřicet centimetrů a váží 2,5 kilogramu. Dá se říci, že jde o zmenšeninu klokana. Zatím je sám, časem k němu přibude samička. „Klokánek je v expozici spolu s vakoveverkou. Krmíme ho zeleninou, ovocem, senem, ze kterého si dělá i nory, a směsí zrní. O spoustu zvířat z australské expozice se staráme úplně poprvé, je to pro nás novinka," doplnila Ševčíková.

Jedním z jejích svěřenců je také krajta hnědohlavá. „Je poměrně složité ji do zoo získat. My už tu máme mláďata delší dobu, vše jsme zařizovali s patřičným předstihem. Nyní je krajta dlouhá asi jeden metr, může ale dorůst do dvoumetrové délky. Zajímavost je, že je hadožravá, hadi tedy musí být v teráriu po jednom. Jinak by se sežrali navzájem," zmínila ošetřovatelka.

Většina zvířat se do australské farmy přestěhovala teprve nedávno, čtyři klokani rudí však už novou expozici obývají od začátku letošního roku. Jak si na nové prostředí zvykli, to ví i ošetřovatel Bohumír Chytal. „Chvilku trvalo, než si zvykli, každopádně si polepšili. Venku zatím klokani nebyli, musí si nejprve zvyknout na vnitřní prostory, venku je stejně zatím jen bláto. Do venkovního výběhu se klokani podívají na konci léta," přiblížil ošetřovatel s tím, že museli řešit i jeden nepříjemný incident. „Táta klokan se nepohodl se svou dcerou a porvali se. Zranění se jim hojí ještě teď. Klokani jsou jinak fajn parťáci, jen jsou hrozně splašení, jejich splašenost by je mohla stát i život," vysvětlil Chytal.

V australské farmě se možná časem ubytují další zvířata, mluví se o vakoplšících a kasuárech. Co nevidět se bude v zoo otevírat další expozice žiraf, slavnostní akce je naplánovaná na 5. června. Žirafy do Jihlavy přijedou v polovině května.