Hodiny mají několik ciferníků. Ukazují čas v Třebíči a ve čtyřech světových metropolích; v Tokiu, Moskvě, Londýně a New Yorku. Astronomické hodiny dále zobrazují aktuální fázi Měsíce, časy východu a západu Slunce přepočítané pro Třebíč a datum, měsíc a den v týdnu.

Největším ciferníkem je astronomický zvěrokruh, který ukazuje zdánlivou polohu Slunce v souhvězdích. Obsahuje 13 souhvězdí, kterými prochází ekliptika. Vedle původních dvanácti souhvězdí, známých jako astrologická znamení, je zde třináctým souhvězdím Hadonoš. To proto, že astronomové si potrpí na vědeckou přesnost. Slunce se ve skutečnosti promítá opravdu do třinácti souhvězdí.

Nehoda u autobusového nádraží v Třebíči.
V Třebíči se střetl autobus s autem, zdravotníci odvezli dítě

Hodiny jsou umístěny za plotem hvězdárny tak, aby byly viditelné z chodníku, a tedy přístupné veřejnosti. U hodin je zároveň vystaven i manuál pro snadnější orientaci. „Jsou v provozu nonstop, ale protože se jedná o prototyp, je možné, že v průběhu jejich provozu bude nutno ještě doladit některé funkce,“ zmínila vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

Pohyby rafik řídí počítač, zařízení přijímá signály z atomových hodin ve Frankfurtu. Členové astronomického kroužku získali na vytvoření Astronomických hodin grant z programu Mládež kraji Vysočina.

Třebíčská hvězdárna spadá pod Dům dětí a mládeže v Třebíči. Astronomické kroužky na hvězdárně navštěvuje několik desítek dětí, nově letos hvězdárna otevřela i astronomický kroužek pro dospělé. Zájem bývá také o víkendová pozorování večerní oblohy v pátek a v sobotu.

„Pro veřejnost máme otevřeno v pátek vždy. Pokud není počasí vhodné na pozorování, pak nabízíme návštěvníkům program v sále. Sobotní pozorování oblohy bývá pouze za dobrého počasí,“ popsala Jana Švihálková.

Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou.
Na Bibli kralickou se jezdí dívat návštěvníci až z Jižní Koreje