„Doteď jsme se nezastavili. Účast je obrovská,“ dodává na cestě do novoměstského Domu s pečovatelskou služnou, kam se svým kolegou nese volební urnu. To aby mohli odvolit i tamní obyvatelé. Ti už na ni netrpělivě čekají. „Já jsem sháněla volební průkaz už v září, jsem z Jám a teď pobývám tady. A chtěla jsem taky volit,“ hlásí pětaosmdesátiletá Anděla Jůdová.

Volby si prostě nemohla nechat ujít. Už nějakou dobu to bylo v „pečovateláku“ oblíbené téma. „Holky se mě ptaly, koho budu volit, ale neřekla jsem to,“ usmívá se.

Lidé dříve narození se na volby zkrátka těší. Ať už jde o volby parlamentní, komunální nebo senátorské. „Za komunistů musel povinně, tak si to teď užívá,“ vysvětluje volební nadšení dalšího obyvatele novoměstské „dépéesky“ Jaroslava Jenerála jeho syn Pavel.

Sněmovní volby na Vysočině 2021.
Volby na Vysočině začaly. K urnám přišli první voliči

„Já jsem křesťan, tak budu volit stranu, která má blízko ke křesťanství,“ netají se svými politickými názory pětadevadesátiletý Jaroslav Jenerál.

Volit prý chodí poměrně pravidelně, i když párkrát přece jen vynechal. „Dříve jsem bydlel v Moravských Budějovicích, tam jsem měl stálé bydliště. Pak jsme se přestěhovali do Nového Města a já jsem si nestihl vyřídit voličský průkaz. Ale to byla výjimka,“ pronáší.

Volby si nenechala ujít ani sedmadevadesátiletá Rudolfa Vrbecká. „Já volím pořád stejnou stranu,“ konstatuje.

Volby v Českých Budějovicích
ON-LINE: První den voleb je minulostí. Některé okrsky hlásí až poloviční účast

Vitální seniorka se zabývá nejrůznějšími aktivitami a mimo jiné píše i básničky. Žádnou volební prý ale ještě nenapsala. „To mě ještě nenapadlo. Ale pamatuji si několik volebních říkanek z dětských let. Třeba tuhle: kdo má chytrou hlavičku, volí číslo jedničku. Kdo má blbou lebku, volí číslo pětku. Nebo volte voly nebo krávy, jen nevolte klerikály,“ sype z rukávu.

Stále také bedlivě sleduje dění doma i ve světě. „Mám rádio zapnuté od rána do večera. Když byla karanténa, tak jsem se bavila jen s rádiem. Teď už je to lepší,“ říká.