ŽĎÁRSKO

Jarní putování v Jasenici
Kdy: sobota 6. května od 8.30
Kde: náves před kaplí svaté Magdalény v Jasenici
Proč přijít: Šestnáctý ročník turistického pochodu v délce dvanáct kilometrů se koná z Jasenice do Velké Bíteše. Na trase čeká turisty celkem pět zastavení. Nejdříve u pamětní lípy nad Jasenicí, poté v Jestřábí u rybníčku, v Jindřichově u firmy Labara, dále u hájenky Miloše Říhy, kde bude občerstvení s opékáním špekáčků. Poslední zastavení bude na náměstí ve Velké Bíteši u restaurace Jiřího Rauše. Večer bude v Jasenici posezení s country kapelou Zahrajem z Velkého Meziříčí. Zájemci se musí nahlásit předem SMS na telefonu: 606115152 nebo na tondasmaha@seznam.cz.

Za kováři na Šlakhamr
Kdy: sobota 6. května od 10.00 do 17.00
Kde: Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou
Proč přijít: Kováři z různých míst České republiky se sjedou na památku ve správě Techického muzea v Brně, v Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou. Po celý den budou návštěvníkům předvádět své řemeslo, a to jak na mobilních výhních, tak i na velkém, vodou poháněném bucharu. Návštěvníci si na mobilních výhních a kovadlinách budou moci sami vyzkoušet, jak náročné je ukovat obyčejný hřebík. Součástí bude vystoupení mateřské školy z Hamrů nad Sázavou v jednu odpoledne.

Zdroj: Štěpánka Saadouni

JIHLAVSKO

Zaplétání máje a růžový den
Kdy: sobota 6. května od 13.00 do 21.00
Kde: Jihlava, Masarykovo náměstí
Za kolik: vstupné zdarma
Proč přijít: Májové slavnosti na Masarykově náměstí v Jihlavě propuknou v sobotu 6. května zaplétáním máje, kterého se zhostí Horácké folklorní sdružení Horfos. Souběžně bude na náměstí akce s názvem Den růžových vín, kde bude možné degustovat více jak šedesát vzorků. Zaplétání máje začne ve dvě hodiny odpoledne představením horáckých folklorních souborů, zaplétat se bude od 15.45 do 16.00. Poté se představí zbytek souborů.

Hasiči otevírají dveře
Kdy: pátek 5. a sobota 6. května od 8.00 do 17.00
Kde: profesionální hasičské stanice po celé Vysočině
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina zve na den otevřených dveří v pátek a v sobotu od osmi ráno do pěti večer. Na Vysočině se takto otevře všech 21 profesionálních stanic. Velcí i malí příznivci se mohou seznámit s prací hasičů, prohlédnout si zázemí jednotlivých stanic, techniku i vybavení. Školy a školky mohou tuto akci využít k preventivně výchovné činnosti.

Zdroj: Pavel Podešva

Běh vítězství v Třešti
Kdy: pondělí 8. května od 9.00
Kde: Třešť, Přírodní koupaliště Malvíny
Za kolik: doprovodný program zdarma, startovné 100 korun
Proč přijít: Letos se v Třešti uskuteční už 49. ročník běžeckého závodu z Jihlavy do Třeště. Doběh účastníků a dětské závody se konají v prostoru koupaliště Malvíny. V 9.20 startují závody mládeže, v deset začíná hlavní závod z Telčské ulice v Jihlavě, předpokládaný doběh závodníků na koupaliště je v 10.45, v pravé poledne potom budou vyhlášené výsledky. Pro občany Třeště, kteří poběží, speciální cena. Občerstvení zajištěno.

Elvis žije afterparty
Kdy: sobota 6. května od 20.00
Kde: Panský dvůr, Telč
Za kolik: vstupné 150 korun
Proč přijít: V sobotu dorazí do Panského dvora v Telči dvaadvacet amerických veteránů jako součást akce Tour the Morava 2023 s večerní zábavou pro všechny. V podání Rostislava Pechouška se budou hrát hity Elvise Presleyho, ale také spousta českých hitů, na které si všichni rádi zatancují. Na místo se sjedou majitelé historických a novodobých automobilů a motorek americké výroby, projíždí celou jižní Moravu a své stroje vystavují na náměstích a různých místech.

Zdroj: Youtube

TŘEBÍČSKO

Pivní mini fest v Bransouzích
Kdy: sobota 6. května od 16.00
Kde: Bransouze, kulturní dům
Za kolik: vstupné 230 korun
Proč přijít: Pivní májový MiniFest v Bransouzích začíná v sobotu v pět hodin odpoledne s kapelou Frenciz, v půl osmé je vystřídá kapela Marabu, od půl desáté odpoledne zahrají rockoví Vigo a v půl dvanácté přijde na řadu Notace. Zájemci mohou přijít vychutnat třicet druhů piva. Navíc je nachystaný nový koncept degustace piva. Kdo přijde do sedmi hodin večer, dostane dárek, ale i jedno pivo úplně zdarma.

Dětský den s naučnou stezkou
Kdy: neděle 7. května od 12.00 do 17.00
Kde: Třebíč, areál KD Bažantice
Za kolik: vstupné dobrovolné
Proč přijít: Dětský den s naučnou stezkou přichystal Okresní myslivecký spolek Třebíč v třebíčském areálu kulturního domu Bažantnice. Pro děti bude připraveno mnoho zábavných stanovišť také se zaměřením na lesní a mysliveckou pedagogiku. V pravé poledne zahájí dětský den s trubači, na programu bude myslivecký kynologie, vábení zvěře, sokolnictví nebo troubení. Děti se mohou těšit na skákací hrad, laserovou střelnici nebo na malování na obličej.

Zdroj: Deník/Luděk Mahel

PELHŘIMOVSKO

Vítání ptačího zpěvu
Kdy: pondělí 8. května od 8.00
Kde: Pacov, Sovův park
Za kolik: vstupné zdarma
Proč přijít: Vítání ptačího zpěvu. Tak se jmenuje akce, která se uskuteční v pondělí 8. května od osmi hodin ráno u pomníku v Sovově parku. Půjde o vycházku do přírody spojenou s poslechem ptačího zpěvu. Na programu bude poslech ptačího zpěvu s odborným výkladem, ukázka odchytu a kroužkování ptáků a také malá vědomostní soutěž pro děti.

Hardcore na scéně vol. 2
Kdy: sobota 6. května od 20.00
Kde: Pelhřimov, kulturní dům Máj – Malá scéna
Za kolik: vstupné 250 korun předprodej/ 300 korun na místě
Proč přijít: Hardcore v Pelhřimově. Tentokrát s lokálními jmény této scény. Příznivci tvrdé muziky si v sobotu v kulturním domě Máj v Pelhřimově přijde na své. Zahraje metalcore kapela Sawmill, dále přijede Porksoda hardcore-metal a také Xage, kteří se řadí mez metal-trash kapely.

Zdroj: Youtube

HAVLÍČKOBRODSKO

Kit Show Vysočiny 2023
Kdy: pondělí 8. května od 8.30
Kde: Havlíčkův Brod, AZ Centrum, SVČ
Za kolik: startovné 10 korun/model, senioři 20 korun/model
Proč přijít: Příznivci plastikových modelářů se sejdou na Kit Show Vysočiny 2023 v AZ centru v Havlíčkově Brodě. Soutěžní přehlídka začíná v půl deváté přejímkou soutěžních modelů, v deset hodin dopoledne bude zahájena soutěžní výstava. Od deseti do dvou odpoledne budou modely přístupné pro veřejnost, ve dvě hodiny odpoledne budou vyhlášené výsledky a ukončena soutěž. Každý divák bude moci vybrat model, který se mu bude líbit nejvíce a dá mu svůj hlas.

Farmářské trhy
Kdy: sobota 6. května od 8 do 12 hodin
Kde: Havlíčkův Brod, Havlíčkovo náměstí
Za kolik: vstupné zdarma
Proč přijít: Havlíčkobrodské farmářské trhy Koudelův talíř začínají na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě v sobotu v osm hodin ráno a potrvají do pravého poledne. Lidé tu mohou koupit sýry, jogurty a ostatní výrobky z mléka, chléb, koláče, zákusky, pečivo a další výrobky ze zemědělských plodin, řeznické a uzenářské výrobky, maso, mléčné výrobky, vejce, ovoce, bylinky, koření, kávu nebo čokolády.

Zdroj: DENÍK/Jana Kudrhaltová