Příležitost zaměstnat při osamělých nebo rodinných vycházkách vedle nohou také hlavy nabízí hledací hry a další vycházky s tajenkou, které nyní na Vysočině nabízí například střediska volného času a další tvůrci. Ti všechny účastníky také prosí, aby kešky a další součásti her nechávali na místě a umožnili tak stejnou zábavu všem dalším účastníkům.

PÁTRACÍ HRY V BRODĚ A POLNÉ. V Havlíčkově Brodě je možné si zahrát šifrovací hry, které jsou k dispozici zdarma na stránce www.sifruj.cz. „Zájemci tam najdou dvě hry pro dospělé, dětskou šifrovací hra a krátkou ukázkovou hra v Polné,“ sdělil tvůrce her Jan Matějka, který je učitelem na střední škole. Například středně těžká hra vhodná pro rodiny se staršími dětmi nazvaná příznačně Projdem Brodem má pět úkolů a její délka je půldruhého kilometru.

Dobrodružná venkovní hra nazvaná Polenská zámecká šifra nás zavede do nedaleké Polné u Jihlavy. Hra se odehrává na polenském zámku a na účastníky čeká jedna zapeklitá šifra. „Tajenka je určité sdělení. Hra jde hrát pouze na konkrétním místě. Při řešení šifry nezapomeňte, že důležitý může být i název úkolu. Může se hodit i morseovka“ upozorňuje tvůrce hry Matějka.

NÁMĚŠŤSKÁ KECKA. Dům dětí a mládeže v Náměšti nad Oslavou chystá další zábavnou hru nazvanou Náměšťská kecka. začátek je naplánovaný na 22. ledna. Náměšťská kecka je určená pro děti všech věkových kategorií, mohou se ale přidat i maminky a tatínkové s kočárky. „Děti budou plnit jednoduché úkoly v okolí Náměště nad Oslavou a přitom sčítat ušlé kilometry. Trasy budou rozdělené podle věku a náročnosti. Cílem hry je nejen plnit různé úkoly, ale poznávat i okolí města, vyrazit ven na čerstvý vzduch, luštit hádanky, vyjít si například zámecké schody či kopec v okolí,“ přiblížil hru ředitel organizace Petr Krátký. Po skončení akce vyhlásí výsledky a nejlepší získají odměnu. Více informací najdou zájemci na www.namestddm.cz

Jedním z horolezci oblíbených míst je i Vávrova skalka.
Novoměstským horolezcům covid nevadil, své akce zvládli. Teď už připravují další

GESTAPO VE SKLÁRNĚ. Pátrací hra Gestapo ve sklárně nas zavede k Huti Jakub v Tasicích na Havlíčkobrodsku. Okružní trasa vede od hutě přes Kotoučov, dále pak kolem Pilského rybníka v Bohdanči, na rozhlednu Bohdanka a odtud kolem rybníčku Dyndáček po cestě zpátky směrem do Tasic a končí před hutí. Sedmikilometrová trasa má sedm zastavení a délka trvání je dvě a půl hodiny. „Ocitnete se v roce 1941 a můžete pomoci majiteli sklárny ukrýt před nacisty důkazy o tom, že podporuje odboj,“ popisuje Dalibor Naar, zakladatel a tvůrce projektu Skryté příběhy, do jejichž databáze tato hra spadá.

SKRYTÉ PŘÍBĚHY A ŠIFROVAČKY. Pokud si chcete opravdu vybrat nejen trasu v okolí vašeho bydliště, ale v rámci celé České republiky, určitě si vyberete některou ze stovek dobrodružných pátracích her právě na webové stránce projektu Skryté příběhy. Jsou na ní volně k dispozici hry pro děti vzniklé v rámci celostátní kampaně Česko, země příběhů v průběhu několika let a jejich počet se stále rozšiřuje.

Pokud chcete vyzkoušet náročnější šifrovací hry, najdete je na webu sifrovacky.cz. Jedná se o již ale o šifrovací akce určené hlavně pro dospělé hráče. „Vysvětlovat během hry principy šifrovaček je náročné a únavné. Chceme proto vytvořit místo, kde bude vše jednoduše vysvětlené,“ dodává jeden z provozovatelů stránek Jan Klusáček.

Fenky flat coated retrievera Ari s Aishou se těší, až skončí omezení a nouzový stav.
Ari s Aishou si užívají v nouzovém stavu. Podívejte se

Žďársko

Výstava – Okénka jsou zase rozsvícená
KDY: denně po setmění
KDE: Regionální muzeum, Žďár nad Sázavou
ZA KOLIK: zdarma

I když je Regionální muzeum města Žďár nad Sázavou kvůli  epidemii koronaviru opět uzavřené, mohou lidé alespoň nahlédnout oknem do dvou výstavních místností, tentokrát se podívají na expozici věnovanou masopustu. Okénka jsou rozsvícená denně od setmění do rozednění. Na internetových stránkách muzea připravují navíc organizátoři nové příspěvky v sekcích Muzeum a historie a zajímavosti a zájemci se nadále mohou těšit na zveřejňování krátkých zpráv především s historickými tématy.

Farmářské trhy
KDY: sobota od 8.00 do 11.00
KDE: Vratislavovo náměstí, Nové Město na Moravě
ZA KOLIK: zdarma

V letošním roce začíná již jedenáctý ročník novoměstských farmářských trhů s bohatou nabídkou kvalitních potravin a produktů s jasným původem. Tradiční trhy v Novém Městě na Moravě jsou velmi oblíbené. Lidé se na ně mohou těšit opět tuto sobotu v parku za kostelem na Vratislavově náměstí, v čase od osmi do jedenácti hodin. Zájemci si zde nakoupí masné a mléčné výrobky, křupavé pečivo a spousty dalších dobrot.

Ladovská zima na vlastní oči. Pošlete nám i vaše fotky ze zasněžené krajiny
Ladovská zima na vlastní oči. Pošlete nám i vaše fotky ze zasněžené krajiny

Talk show – Volejte náčelníkovi Danu Pribáňovi
KDY: pátek od 20.30 hodin
KDE: www.dkzdarns.cz
ZA KOLIK: od 100 korun

Filmové příhody Žlutého cirkusu na plátně jsou jedna věc, ale co zůstává ještě neobjevené? Jaké jsou Danovy zážitky na celý život a jaké historky vypráví jen kamarádům u piva? To vše se zájemci dozvědí během online přednášky, která se koná v pátek od 20.30 hodin. V talk show vyzpovídá hlavního protagonistu moderátor a cestovatel Petr Horký, který toho na Dana jako jeho dlouholetý kamarád spoustu ví. Lidé si tak užijí hodinu a půl zábavy na online chatu. Navíc Dan i Petr svůj honorář věnují na kampaň Nejen nohy v teple. Dan Pribáň je cestovatel a novinář známý svým putováním po světě ve žlutých trabantech.

Ermitáž – síla umění 
KDY: neděle od 20.30
KDE: www.dkzdarns.cz
ZA KOLIK: od 100 korun

Snímek lidé uvidí prostřednictvím žďárského kina Vysočina v neděli od půl deváté večer. Oscarový herec Toni Servillo provází velkolepým dokumentárním filmem Ermitáž – síla umění a vypráví tak velký příběh, který se postupně za dvě stě padesát let odehrál na chodbách tohoto slavného muzea i v ulicích magického Petrohradu. Film přibližuje historii na pozadí napoleonských válek, revoluce v roce 1917 i totalitní éry ve dvacátém století až do současnosti. Ve sbírkách Ermitáže se ukrývají cenná díla velikánů, jakými byli Leonardo, Raffael, Van Eyck, Rubens, Tizian či Rembrandt, které film přibližuje vůbec poprvé ve vysokém rozlišení na velkém plátně.

Děti školou povinné se obracejí na Modrou linku se spoustou starostí. Ilustrační snímek.
Školáci cítí velký tlak a nejistotu. Volají o pomoc na Modrou linku

DALŠÍ TIPY

Jihlavsko

Kdo bydlí v zoo?
KDY: bez omezení
KDE: na facebooku Zoo Jihlava
ZA KOLIK: zdarma

Zoologická zahrada Jihlava je v současné chvíli uzavřená. A proto připravila pro své příznivce do nového roku i nový pořad. Zájemci tak uvidí na facebookových stránkách zahrady poutavá videa o zvířatech. První příspěvek představuje stromové akrobaty – gibony. V dalším videu představí chovatelé tygry.

Dílo měsíce ze sbírky galerie
KDY: bez omezení
KDE: na facebooku OGV Jihlava
ZA KOLIK: zdarma

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě i v novém roce bude pravidelně připravovat dílo měsíce ze sbírek galerie. Tím lednovým je Karel Němec – Lyžaři, 1935. Život i dílo malíře a grafika bylo úzce spjaté s Novým Městem na Moravě, kde se narodil i zemřel. Vytvořil téměř sto třicet volných listů, pět roz­sáhlých cyklů, kolem čtyř stovek exlibris a ilustroval dvacet knižních titulů. Velmi častým motivem jeho prací je již zmíněné téma lyžařů, které se prolínalo celou jeho tvorbou, ať už to byla olejomalba, dřevoryt nebo sgrafito. Také grafický list z majetku galerie je ukázkou Němcova typického výtvarného jazyka v podobě dvoubarevného dřevorytu.

Cesta za světlem
KDY: pátek až neděle
KDE: Polná
ZA KOLIK: zdarma

Středisko volného času Polná pořádá podvečerní dobrodružnou výpravu Březinou po stopách jednoho šíleného profesora a jeho velkého objevu. Pořadatelé prosí o dodržování platných vládních nařízení. Startuje se maximálně ve dvojicích nebo v rodinných skupinách. Baterky nebo čelovky si mají vzít účastníci s sebou. Trasu projdou náročným terénem za hodinu a půl. Místo startu středisko uveřejní v pátek 15. ledna, je nutné sledovat web a facebook. Hra začíná ve čtyři hodiny odpoledne. Hra se koná v okolí Polné a potrvá do neděle 17. ledna do osmi hodin večer. Pořadatelé upozorňují, že účast je na vlastní nebezpečí.

Máte rádi zimu? Pošlete nám své fotografie
Máte rádi zimu? Pošlete nám své fotografie

Třebíčsko

Netradiční Tříkrálové putování
KDY: do 24. ledna
KDE: Třebíč

Zájemci se mohou vydat na netradiční Tříkrálové putování v Třebíči až do 24. ledna. Tříkrálovou cestu pořadatelé připravili pro rodiny s dětmi a všechny lidi dobré vůle. Účastníci si vyzvednou průvodku u Základní školy Otevřmysl na ulici 9. května 53 z pouzdra u velké brány. Podle  průvodky se pak vydají po trase s deseti zastaveními. Na každém zastavení hledají kartu s úkolem. Délka trasy jsou necelé dva kilometry v okolí baziliky sv. Prokopa – zámku, židovského města a Hrádku. S sebou si mají vzít papír na poznámky a tužku. Organizátoři prosí o dodržování aktuálních vládních nařízení. Finanční dary mohou lidé posílat na Tříkrálový sbírkový účet.

Havlíčkobrodsko

Procházka skanzenem mezi roubenkami
KDY: bez omezení
KDE: Veselý kopec u Hlinska
ZA KOLIK: zdarma

Jen těsně za hranicemi Vysočiny, třicet kilometrů z Havlíčkova Brodu, zve k procházce volně přístupný areál skanzenu s roubenkami. Expozice v samotných roubenkách jsou sice zavřené, ale je možné nahlédnout do krásně nazdobených oken a světnic a občerstvit se ve výdejovém okénku u Kováře Matěje.

Pelhřimovsko

Pelhřimák online
KDY: bez omezení
KDE: na facebooku Pelhřimák
ZA KOLIK: zdarma

Kultura v Pelhřimově žije i v době pandemie. Pelhřimák online spouští program od 18. ledna. V pondělí čeká na posluchače zajímavý rozhovor pro daný týden. Ve středu Pohádky z knihovny. Na pátek připravili organizátoři Tančírnu v obýváku. Uskuteční se v režii Václava Žoudlíka z DanceArtu a lidé se mohou přidat prostřednictvím facebooku. Tvůrci pořad odvysílají skutečně z obývacího pokoje a připravili jej tak, aby si lidé mohli doma zatančit, oprášit to, co už znají a třeba se naučit něco nového. Budou díky tomu lépe připraveni na to, až opět začnou opravdové živé tančírny nebo plesová sezóna. Na soboty pořadatelé chystají streamované přenosy multižánrových koncertů. Diváci se mohou těšit nba rockovou kapelu Jazz Pilgrim, folkové 4zdi, ale možná zahraje i zajímavá dechovka. A v neděli čekají na zájemce zajímavosti z Pelhřimova. Miroslava Kvášová z Muzea Vysočiny Pelhřimov bude vyprávět o věcech, které jsou lidem možná už trochu povědomé, ale které si rozhodně zaslouží větší pozornost a bližší seznámení.