Vysočina se stala oblíbeným místem filmařů a vznikla zde řada známých filmů i seriálů. Vybrali jsme pro vás místa, která znáte z filmového plátna nebo televize. Můžete s námi třeba vystoupat na hrad, kde sháněl ztracené božské jablko Anděl Páně, nebo navštívit pivovar, kde se koupala v kádi krásná paní správcová ve filmu Postřižiny.

VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI NA ŽĎÁRSKU. V Bystré u Poličky na Žďársku se natáčela v roce 1967 filmová kronika Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Režiséra zaujala zdejší fotogenická krajina, kterou si vybral na fotkách vesnic v kartografickém úřadu. Kromě kostela, radnice a hřbitova v Bystrém filmaři natáčeli také na statku ve Sněžném, v Nedvězí na Librově gruntu a ve vápencovém lomu, který leží kilometr od Bystrého. „Statek filmového Františka v podání Radka Brzobohatého se nachází nedaleko Bystrého, ve vesnici Sulkovec. Ani tato stavba se po letech moc nezměnila a ti, kdo budou hledat stopy rodáků, ji poznají na první pohled. V Bystrém je u jednoho z domů blízko kostela stále dvůr, kde Jořka zasypán peřím umírá na otravu krve,“ prozradil Laudin. Nedaleko odsud, ve Sněžném, se natáčela před pětašedesáti lety pohádka Obušku z pytle ven.

JUBILEJNÍ POSTŘIŽINY V DALEŠICÍCH. Děj legendárního filmu Jiřího Menzela Postřižiny, od jehož premiéry uplynulo prvního února čtyřicet let, se z velké části odehrává v pivovaru v Dalešicích na Třebíčsku. Většina míst vypadá i díky rekonstrukci stejně jako před lety. V pivovaru funguje restaurace i hotel. Až to epidemická omezení dovolí, lidé navštíví restauraci a prohlédnou si historickou část areálu včetně místa natáčení slavné koupací scény z filmu. Různé předměty z natáčení pak uvidí v muzeu. „Jiří Menzel ukázal v Postřižinách i krásu náměstí v Počátkách na Vysočině. Točil i v Kožichovicích a Lipníku na Třebíčsku. Pivovarský sklep s dřevěnými sudy nepochází z Dalešic, nýbrž z pivovaru ve Studené,“ prozradil filmový fanoušek a autor knih mapujících známá filmová místa v Česku Radek Laudin.

ANDĚL PÁNĚ NA LEDEČSKÉM HRADĚ. Hrad na skále nad řekou Sázavou v Ledči nad Sázavou se stal přesně před pěti lety, na přelomu ledna a února 2016, dějištěm pokračování úspěšné pohádky Anděl Páně 2. Nádvoří hradu se tehdy proměnilo v uměle zasněžené tržiště, kde hledali zakutálené jablko ze stromu poznání anděl Petronel a čert Uriáš. „Na sníh jako je teď, tehdy čekal filmový štáb marně. Pršelo, a tak si museli vyrobit sníh umělý,“ podotkl Radek Laudin. Na ledečském hradě se hned o rok později natáčela také další známá pohádka Čertí brko.

 

Na parketě se to hemžilo maskami všeho druhu. A někteří malí návštěvníci karnevalu se dostali i na parket a zatančili si přímo s Míšou Růžičkovou.
Ohlédnutí. Podívejte se, jaké byly maškarní karnevaly na Žďársku

NÁVŠTĚVNÍCI V PELHŘIMOVĚ. V osmdesátých letech minulého století filmaři přejmenovali Pelhřimov na městečko Kamenice. Po celé léto roku 1981 v něm natáčeli divácky velmi úspěšný seriál Návštěvníci. Expedice Adam v čele s Josefem Dvořákem, rodákem z nedaleké Horní Cerekve, tehdy obývala hotel – budovu dnešní radnice. Natáčením, které trvalo celé léto, žil celý Pelhřimov. „Na náměstí kvůli seriálu stály celé léto kolotoče, které normálně fungovaly a místní děti si atrakce i večerní natáčení podle pamětníků užívaly,“ doplnil Laudin. Projít se po náměstí a podloubím u radnice mohou zájemci i dnes.

ZA PYŠNOU PRINCEZNOU DO TELČE. Jednou z prvních pohádek, která se na zámku v Telči na Jihlavsku natáčela, byla Pyšná princezna. Letos to bude už sedmdesát let. Režisér Bořivoj Zeman dal v létě roku 1951 na zámeckém nádvoří příležitost některým místním dětem. Dospělí si zase zahráli zbrojnoše, kteří se řadili při vjezdu delegace z Půlnočního království. „Záběry z Telče jsou hned na začátku pohádky. V místní renesanční zahradě pečoval o třešňové stromky král Miroslav v podání herce Vladimíra Ráže. Právě z telčské zahrady spěchal král v zástěře, když mu přišli poslové z Půlnočního království ukázat obraz pyšné Krasomily,“ přiblížil filmový badatel. Park je i v současné době volně přístupný.

Káně lesní, běžné zbarvení. Foto: Petr Muláček
Ptákem roku 2021 je v Česku káně lesní

Žďársko

Výstava Na houby
KDY: středa 25. února
KDE: Horácká galerie, Nové Město na Moravě

Novoměstská Horácká Galerie připravuje tematickou výstavu současného umění pod názvem Na houby! Představí mladé autory z Vysočiny i odjinud. Termín zahájení je naplánovaný na 25. února. V případě trvajících omezení provozu galerie z důvodu epidemie bude slavnostní zahájení posunuté na pozdější termín, případně nahrazené komentovanými prohlídkami. Výstava je určená nejen pro milovníky hub a lesa, ale také současného umění.

Válka je mým osudem
KDY: sobota od 20.00
KDE: www.kolemsveta.cz
ZA KOLIK: od 99 korun

Festival Kolem světa pokračuje další přednáškou v sobotu od osmi hodin na téma Válka je mým osudem. Co se od roku 2019 odehrává v čím dál nepřehlednějším syrském konfliktu? Čí zájmy se v Sýrii střetávají? A je Islámský stát skutečně poražen? Válečná reportérka Lenka Klicperová spolu s Markétou Kutilovou hledají odpovědi na otázky, které už nyní ovlivňují geopolitické rozložení celého světa.

Tenkrát podruhé
KDY: neděle od 20.30
KDE: www.kinoart.cz
ZA KOLIK: 100 korun

Jakou dobu byste chtěli zažít, kdybyste měli tu možnost? Před tuto otázku je postavený Victor, když od svého syna dostane dárkový poukaz agentury Time Travelers. Ta s pomocí filmových kulis a herců dokáže zinscenovat jakoukoli epochu a zprostředkovat svým klientům setkání se slavnými osobnostmi dějin dle jejich přání. Zatímco jiní zákazníci se chtějí podívat třeba na dvůr Ludvíka XVI., Victor touží vrátit se do nespoutaných sedmdesátých let a ještě jednou prožít první rande se svou ženou. Chytrá a zábavná love story vypráví o tom, kdyby bylo možné zopakovat si ty nejkrásnější okamžiky.

Zelená hora v zimním hávu pohledem čtenáře.
Zelená hora v zimním hávu pohledem čtenářů Deníku. Podívejte se, jak jí to sluší

DALŠÍ TIPY

Jihlavsko

Tvoření na doma
KDY: bez omezení
KDE: na facebooku OGV Jihlava
ZA KOLIK: zdarma

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravila další tvoření na doma inspirované výstavou děl Jiřího Načeradského. Rád čerpal inspiraci pro svá díla z fotografií v novinách. Často si vybíral snímky, na kterých byli sportovci, nebo které nějakým způsobem zachycovaly pohyb. Každý má jistě doma noviny, ve kterých najde fotografie sportovců. Vybere si několik postav, klidně i odlišně velkých a vystřihne z nich libovolné části těla, ty různě poskládá. Vznikne tak někdo úplně jiný, než byl na původní fotografii. Nakonec vše nalepí na papír. Takovému skládání obrazu se říká koláž. Výsledné dílo pak mohou zájemci ještě přemalovat barvami tak, jak to udělal Jiří Načeradský. A fotky svých výtvorů mohou zaslat na ogv@ogv.cz

Třebíčsko

Výstava za okny
KDY: bez omezení
KDE: zámek, Třebíč
ZA KOLIK: zdarma

I když návštěvníky nemůže pozvat dovnitř třebíčské muzeum, pracovníci připravili další výstavu za okny. Aspoň touto formou chtějí ukázat plánovanou výstavu Nedáme se! Tvoříme dál!, na které prezentují novou tvorbu členové Spolku výtvarných umělců Vysočiny. Výstava bude nasvícena každý den od devíti ráno do osmi hodin večer. Vždy v pondělí dopoledne vystavená díla vymění za další. Jelikož ze zámeckého nádvoří lze do konírny nahlédnout pouze třemi okny, představí zájemcům každý týden tři různé umělce.

Tradiční masopust v Hlinsku v loňském roce.
Slaměný i bába s nůší. Připomeňte si masopust, jehož tradice přetrvala staletí

Havlíčkobrodsko

Pohádky babičky lasičky
KDY: bez omezení
KDE: facebook a youtube kanál Muzea Havlíčkův Brod
ZA KOLIK: zdarma

Muzeum Havlíčkův Brod zahájilo zbrusu novou sérii pohádek, bájí a pověstí vztahujících se k Vysočině. Jedná se o výběr z různých knih, tentokrát je to krátká pověst Čertův stolek o trápení poustevníka s ďáblem z knihy Pod železnými horami: báje, pověsti od Josefa Prchala a Evy Prchalové (rok vydání 1958). Čte Věra Šídlová.

Pelhřimovsko

Koncert z Máje – Voxel
KDY: sobota od 19.00
KDE: online facebook Pelhřimák
ZA KOLIK: zdarma

Václav Lebeda vystupující pod pseudonymem Voxel, je český folk-popový zpěvák a písničkář. Od roku 2019 vystupuje jako kapela „VOXEL & Spol.“ Účastnil se několika řad televizní soutěže Česko Slovenská SuperStar, zde ale neuspěl. Záznam koncertu je možné shlédnout i na youtube kanálu Pelhřimák nebo na instagramu Pelhřimák.