11.2.2022 7 Hit roku 2022: Microgreens chutnají dětem i dospělým Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý…
31.1.2022 5 Na zvýšený cholesterol pomohou jednoduché a chutné recepty Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor…
29.1.2022 Jak udělat salát Caesar s kuřecím masem: Tu pravou chuť dá receptu dresink Kombinace zeleniny a masa potěší jako svačinka i jako hlavní chod. Příprava salátu je snadná a…
18.1.2022 13 Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční…
23.12.2021 7 Důležité není jen to, co sníme, ale také kdy to sníme, upozorňuje Eva Cikrytová Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“…
17.11.2021 9 Rajčata jsou zdravá, ale... Na co si dát pozor? Je to bezkonkurenčně nejoblíbenější zelenina a její spotřeba u nás stále roste. Najdeme ji totiž…
14.11.2021 7 Špatná úprava znehodnotí i zdravé jídlo. Na co si dát v kuchyni pozor? Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké…
4.11.2021 Petr Skála: On-line farmářský trh může posílit sousedské vztahy Všichni, co něco pěstují, to dobře znají: někdy se prostě urodí tolik, že vše nemůžete sami…
2.11.2021 6 Rady odbornice: Nevařte zeleninu dlouho a nepřeplňujte mrazák Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové…
1.11.2021 6 Je čerstvé opravdu vždy i nejlepší? Máme zažité, že čerstvá zelenina a ovoce jsou nejzdravější. Že je nejvhodnější všechno jíst v…
28.10.2021 6 Tajemné kvašení: Nejméně probádaná a zároveň nejvíce užitečná věc Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se…
25.10.2021 6 Vysadíme zeleninu místo trávníků? Částečně z důvodů estetických, především ale ve snaze zbavit se starostí s péčí o záhonky zeleniny nebo bylinek se mnoho zahrádek v naší zemi přeměnilo v…
22.10.2021 Velký výběr jablek, skvostná zelenina. Telč zve na jubilejní výstavu Jablka mám natlučená, hrušky téměř nejsou, zmrzly, švestek je pár, třešní byla tak třetina, jen…
22.10.2021 6 Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté…
15.10.2021 32 Přetřít ji a je z ní medicinbal. Nejen obří dýně je na výstavě zahrádkářů Už po třiatřicáté pořádají zahrádkáři z Třebíčska svou oblastní výstavu. Loni měla kvůli…
28.9.2021 Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně…
16.9.2021 9 Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými…
7.9.2021 11 Hovězí v plechovce zkrátí život o 71 minut. Vědci sestavili seznam zabijáků Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se…
7.9.2021 14 Jak by se měli stravovat školáci? Podívejte se na jídelníček Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo…
4.9.2021 34 Regionální potravina Vysočiny: nejlepší uzené je z Bíteše, whisky z Třebíče Samozřejmě, že z toho máme velkou radost, prohlásil Petr Špaček z Cidliny. Mladý včelař byl…
30.8.2021 30 Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez…
25.8.2021 28 Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko…
22.8.2021 28 Mrkev za čtyři, rajčata za osm. U Olomouce propukne samosběr zeleniny Máte rádi samosběr zeleniny? Tak pozor. Ve středu startuje v Těšetisích-Vojnicích na Olomoucku a…
15.8.2021 Špecle s kuřecím masem a zeleninou: recept je snadný a rychlý Chtěli byste k obědu vyzkoušet něco nového? Co třeba špecle s kuřecím masem… Kombinace masa se…
22.6.2021 12 Kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na Vysočině? Podívejte se Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou…
7.6.2021 3 Zelenina je boží. Inspirují vás tyto recepty? Léto patří salátům, ovšem zelenina jako taková není zaslíbená jen horkým dnům. Povznese každou…
5.6.2021 8 Česko jako potravinová montovna? U vepřového a brambor se to vymstilo Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let…
1.6.2021 5 Červená řepa? Krvavý elixír mládí Mnohým z nás ji zprotivila školní jídelna, kde jsme ji dostávali v podobě „kompotu“. Je to škoda.…
18.5.2021 39 Dopady koronaviru: zdražilo pivo, benzín i kadeřníci. A bude ještě hůř Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy…
3.5.2021 24 Meteorologové varují: V úterý ráno může mrznout, přes den se přidá silný vítr V noci na úterý a ráno očekávají meteorologové v Česku mráz, který může poškodit zeleninu, vinnou…
3.5.2021 Recept na rýži s kuřecím masem: rychlý oběd, který překvapí chutí a lehkostí Žádné zdlouhavé vaření. Recept Markéty Chovancové na rýži s kuřecím masem je snadný. Maso si…
30.4.2021 17 Nehledejte exotické plodiny. Naše ovoce a zelenina mají také zdravotní přínos Už název slibuje, že jde o něco navíc. Když se ještě přidá legenda o tom, jak jen malé množství…
29.4.2021 9 I v devadesáti ho práce na zahrádce těší a udržuje v kondici František Šimon oslaví letos v září 91. narozeniny. V dobré fyzické i psychické kondici ho…
27.4.2021 5 Ceny paprik na Vysočině trhají rekordy, dovoz se prodražuje. Zlevňují brambory Viděl jsem papriky za 150 korun kilo, to nemůže nikdo myslet vážně, konstatoval Milan Plodík z…
22.4.2021 31 Měli bychom být připraveni i na krizi, na betonu zeleninu nevypěstujeme Za posledních deset let u nás zaniklo 2000 zahrádkářských osad. Drtivá většina těchto bývalých…
19.4.2021 27 Sezona českého chřestu začala. Farmáři její začátek zdrželi, bojí se o odbyt Sezona chřestu začala v Česku oproti loňskému roku o zhruba tři týdny později. Může za to nejen…
18.4.2021 5 Kilo paprik teď stojí i dvě stovky. Cena v létě klesne, tvrdí zelináři Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí…
16.4.2021 4 Imunitu posiluje strava a pohyb. Ale zapomínáme na důležitou věc, říká lékařka Tereza Hodycová je lékařka a psychoterapeutka, která se ve své praxi pravidelně setkává s lidmi s…
13.4.2021 Fit na zahradě: Desatero do plavek aneb rady od zkušené cvičitelky Za nedlouho se převlékneme do lehčích oděvů a ledacos ze svého těla vystavíme slunci i očím lidí.…
11.4.2021 3 Pěstujte zeleninu! Poradíme, jak založit záhonek a jak ho zamulčovat Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlépe. Můžete si být jisti, že vaše mrkev, okurky nebo salát…
9.4.2021 3 Když nemáte záhonek, stačí nádoba. Použít lze pěstební pytel Sklízet vlastní zeleninu či dokonce drobné ovoce můžete i na balkoně nebo terase. Zkuste pěstovat…
7.4.2021 Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z…
7.4.2021 3 Co zasít a zasázet, abyste měli čerstvou zeleninu? Pomůže osazovací plán Začněte v malém, abyste si péči o zeleninu nejprve vyzkoušeli. Vrhněte se na odrůdy, které…
1.4.2021 6 Drobní pěstitelé zeleniny v ohrožení. Kvůli restrikcím mají problémy s odbytem Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků…
30.3.2021 Vypěstujte si jaro. Velký seriál Deníku pro všechny zahrádkáře je tu Rady, jak si vypěstovat bylinky doma v květináči, které rostliny si vysadit, aby se vám zazelenal…
27.3.2021 3 Jak mít bohatou úrodu a pěknou zahradu: je nutné dodržet několik rituálů Abyste si mohli za pár týdnů pochutnávat na křehkém salátku nebo voňavých ředkvičkách, musíte…
25.3.2021 5 Paleo je životní styl, který „neošulíte“ „Raději mi řekni, co vlastně jíš, to bude rychlejší než seznam toho, co nejíš.“ Klasická věta,…
19.3.2021 Recept na teplý salát s pečenou čočkou: zasytí a navíc prospěje zdraví Dnešní skvělý recept od foodblogerky Markéty Chovancové prospěje vašemu zdraví. Teplý salát z…
18.3.2021 4 Skleník a pařeniště: na co na jaře nezapomenout Pomocníkem, který se osvědčil generacím zahrádkářů při jarním předpěstování sazenic rané zeleniny…
14.3.2021 Doplňte (nejen po saunování) vitamíny a objevte smoothie! Saunování a návštěva infrasaun je v současné době velice oblíbenou aktivitou. Zlepší stav našeho…