Nejčastěji hasiči i letos od ledna do konce června zasahovali u technických zásahů. Počet těchto výjezdů dosáhl čísla 1986. Oproti roku 2013 došlo k poklesu o 327 událostí.

Technické a technologické události zahrnují mimo jiné výjezdy k odstranění popadaných stromů, k čerpání zatopených objektů, k odstraně- ní nebezpečného či obtížného hmyzu, likvidaci a odstranění sněhu a převisů, ale i zásahy, při kterých hasiči spolupracují s policisty a zdravotníky. transporty pacientů.

O 99 výjezdů byl zaznamenán pokles u dopravních nehod. Za letošních prvních šest měsíců zasahovali vysočinští hasiči u 546 nehod 532 bylo silničních, jedna letecká a třináct nehod železničních.

U úniku nebezpečné látky zasahovali hasiči v 146 případech. Nejčastěji se jednalo o likvidaci provozních kapalin, které unikly na komunikace a do půdy po dopravních nehodách.

Pokles byl zaznamenán u vý-jezdů k planým poplachům. Zatímco loni v prvních šesti měsících vyjížděli hasiči k 225 planým poplachům, tak letos „pouze" k 173.

Za první pololetí letošního roku si hasiči na Vysočině připsali do statistiky 324 požárů, což je o 42 více než v loňském roce. Nejčastěji krajští hasiči zasahovali u požárů, kde vzniklá majetková škoda nepřekročila částku deset tisíc korun. Těch hasiči na Vysočině likvidovali 200 (v loňském roce 162).

Hasiči ovšem měli na svém kontě i kuriózní výjezdy. Například v březnu zachraňovali jemničtí profesionální hasiči z bahna vypuštěného rybníka chlapce. Při hře s dalšími dětmi mu tam spadl míč. Chlapec se dostal do vzdálenosti přibližně deseti metrů od břehu, pak už to nešlo ani tam, ale ani zpět.

Hasiči jej z bahna vytáhli za pomoci lan, z události naštěstí vyvázl bez zranění.