Zřejmě jen díky dešti nestihly plameny napáchat větší škodu. Místní lidé se obávají, aby se toto slabomyslné vandalství opět neopakovalo.

„Parkuji se svým autem před domem, kontejnerové stání mám několik desítek metrů. Co když si to žhář rozmyslí a příště místo kontejnerů začne ničit auta," podotkl k řádění neznámého pachatele obyvatel Březinek, který nechtěl být jmenován. Podobně se vyjádřila také Lenka Široká. 
„Je to vandalismus, vzpomínám si, že je to tak dva tři roky, kdy tu bylo něco podobného. Co ho napadne příště," dodala Široká.

V neděli po páté hodině ráno do Březinovy ulice 
v Jihlavě vyjížděli hasiči 
i policisté. „V rozmezí třiceti minut došlo k šesti požárům kontejnerů v Březinově ulici 
a v ulici Na Kopci," potvrdila mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová. Plameny poškodily devět kontejnerů, předběžně byla škoda vyčíslena na sedmdesát tisíc korun. „Ve všech případech vyšetřování příčiny vzniku požáru bylo prokázáno úmyslné zapálení," dodala Musilová.

Mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ) Martin Málek upřesnil, že poškození jsou tak rozsáhlá, že musely být všechny kontejnery vyměněny. Celková škoda je podle něj o něco nižší, než kolik předběžně vyčíslili hasiči. „Pohybuje se kolem 57 tisíc bez DPH. Celkem bylo zničeno pět nádob na papír, dvě na bioodpad, dvě na čiré sklo, jedna na barevné sklo a jedna na směsný komunální odpad," dodal Málek. Včera dopoledne pracovníci SMJ likvidovali následky řádění žháře a vyměňovali zničené kontejnery. „Ročně vzniknou škody na kontejnerech, které zničí výtržníci, zhruba 
za třicet tisíc korun," doplnil Martin Málek.

Pokud bude dosud neznámý žhář vypátrán, pak mu hrozí postih za přečin poškození cizí věci, kvůli němuž může pobýt ve vězení až jeden rok.

PŘÍKLADY Z MINULOSTI

Podobný případ v ulici 
Na Kopci řešila policie už před dvěma lety. Tehdy tam někdo úmyslně zapálil kontejner, od kterého chytla také fasáda domu. Celková škoda byla tehdy vyčíslena na sto tisíc korun.
O několik dní dřív dokonce vzplály tři kontejnery v centru Jihlavy v Komenského ulici. Tam vznikla škoda kolem 36 tisíc korun.

Asi největší podobný případ řešili vysočinští vyšetřovatelé letos v lednu ve Velkém Meziříčí. Za necelé dvě hodiny jich ve městě vzplálo hned třináct a další byly požárem poškozeny. Celková škoda byla tehdy ve výši 130 tisíc korun. Tehdy vyjížděli k požárům kontejnerů velkomeziříčští hasiči několikrát během jediné noci. Policistům se podařilo vypátrat viníky, kterými byli čtyři mladí muži, vracející se 
z noční party.