Světlo nám dává život, jeho přemíra však škodí 30.11.2021 7 Život by bez světla nebyl. Sluneční světlo dává život. A zdraví. Nemohli bychom bez něj existovat. Dnes naše životy závisí na světle do té míry, že si den…
29.11.2021 7 Instantní nápoje a čaje: Jsou praktické, nebo škodí? Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během…
28.11.2021 6 Tuky jsou nenahraditelným zdrojem energie a zabijákem v jednom V potravě přijímáme většinu živin důležitých pro náš organismus. Někteří z nás se snaží špatnou…
27.11.2021 5 Umělé vitamíny a minerály nejsou tak bezpečné, jak si myslíme Nejen v souvislosti se stávající koronavirovou situací nás média, reklamy a dokonce zdravotníci…
26.11.2021 4 Alergie na milované mazlíčky. Co s tím? Určitě jste to již slyšeli: „Doma nemůžeme mít pejska ani kočku, protože Nelinka je alergická.“ V…
25.11.2021 6 Jed, ale i lék. Nikotin některé nemoci vyvolává, před jinými umí chránit Kouření tabáku je obecně považováno za škodlivé a rakovinotvorné. Na každé krabičce cigaret v ČR…
24.11.2021 9 Objevte kouzlo zvěřiny. Vyzkoušejte recepty nejen pro pány honiteb Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového…
23.11.2021 5 Nechme se vést přírodou za zdravím V době, kdy každý z nás hledá více než kdykoliv předtím ty nejlepší cesty ke zdraví, obracíme se často ke staletími ověřeným způsobům, kterými se léčili…
22.11.2021 9 Okamžitá a silná reakce. Alergie na potraviny může dokonce zabít Někteří z vás si jistě vybaví scénu z amerického filmu Příšerná tchýně, kde tchýně Jane Fondová…
22.11.2021 Jak hrozen pohnul Zemí. Vyzkoušejte jeho chuť v koláči Tímto titulkem jsem si dovolila upravit výrok řeckého učence Archiméda. Faktem ale je, že…
21.11.2021 15 Houby mají léčivou moc i skrytá rizika Blahodárné účinky hub na lidský organismus znali lidé už před mnoha tisíci lety. Postupně se…
21.11.2021 7 Zrcadlo, zrcadlo, řekni kdo je nejhubenější. Kult krásy útočí Při sledování televizních reklam, hollywoodských filmů či čtení časopisů neustále narážíme na…
20.11.2021 2 Máte chuť na dezert? Využijte piškoty i ovoce Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce…
20.11.2021 5 Rychlé občerstvení, pomalá cesta k nemocem Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji…
18.11.2021 Den bez masa. Příprava tohoto pokrmu nezabere ani hodinu Zeleninová jídla budou patřit k trendům nadcházejících let. Přemíra produkce masa totiž zatěžuje…
18.11.2021 12 Na ryby potřebujete olůvko, můžou vám to oplatit rtutí Žijeme v srdci Evropy a těšíme se spoustě výhod, které z naší zeměpisné polohy vyplývají. Má to…
17.11.2021 4 Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují…
17.11.2021 9 Rajčata jsou zdravá, ale... Na co si dát pozor? Je to bezkonkurenčně nejoblíbenější zelenina a její spotřeba u nás stále roste. Najdeme ji totiž…
16.11.2021 8 Jsou těstoviny zdravé, nebo nejsou? Rozhoduje kvalita, množství i příprava Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim…
16.11.2021 3 Dar jménem kimčchi. Při přípravě dejte surovinám prostor, radí Jana Králiková Víte, co je to kimčchi? Přečtěte si zajímavý rozhovor s kuchařkou a lektorkou asijské kuchyně…
15.11.2021 7 Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme…
15.11.2021 5 Halloweenský strašák i zdravá potravina. Zkuste neobvyklé recepty z dýně Dýní je těžké se nabažit. Existují jich stovky druhů a chutnají skvěle ve slaných i sladkých…
14.11.2021 7 Špatná úprava znehodnotí i zdravé jídlo. Na co si dát v kuchyni pozor? Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké…
14.11.2021 5 Zdravá snídaně? Džusy dodají zbytečně moc cukru, pijte je s mírou Den by měl začít zdravou snídaní. Představy jsou různé. Jeden chce müsli, jiný omeletu. Dále…
13.11.2021 7 Hrozí předávkování vitaminem D? Účinek doplňků nepodceňujte Užívání vitaminů je součástí každodenní rutiny milionů lidí na celém světě. Pomáhají tělu…
13.11.2021 5 Připravte si doma zdravé müsli tyčinky Praktická svačina na cesty, zdravý pamlsek, výborné řešení, když máte chuť na něco, ale nevíte,…
12.11.2021 7 Pozor na mýty o zdravé výživě. Nepodléhejte trendům, radí odbornice Informacemi o tom, jak jíst, co je zdravé a co ne, jsme doslova přehlceni. Valí se na nás ze…
12.11.2021 7 Svým klientům doporučuji dvě až tři vejce denně, říká výživová poradkyně „Starší lidé ocení vejce mimo jiné proto, že obsahují velké množství lecitinu, který podporuje…
11.11.2021 8 Kopřiva: obtížný plevel, ale skvělá léčivka. Hodí se do kuchyně i na tělo Už od dětství se jí obloukem vyhýbáme, aby nás nepopálila. Na zahradě ji mít nechceme, protože ji…
11.11.2021 7 Škodí nám cholin ve vejcích? Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má…
10.11.2021 8 Emoční přejídání je nutné řešit. Zbavte se závislosti na jídle Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat…
10.11.2021 7 Žízeň je nejlepší rádce. Umíte správně dodržovat pitný režim? Pravidelné pití čisté vody je stále častěji opěvováno jako zázračný elixír zdraví. Nic se ovšem…
9.11.2021 5 Jablka jsou zdravá a chutnají i v tekuté formě. Vyrobte si ocet nebo sirup Koláč, štrúdl, žemlovka. Oblíbený způsob, jak zpracovat přebytek jablek ze zahrádky, která…
9.11.2021 11 Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách.…
8.11.2021 7 Sladidlo, kosmetika i vyprošťovák. Banán je přírodní antidepresivum plné energie Banán je výjimečný už jen svým tvarem a barvou. Velká výhoda je jeho „balení“ – nemusíme ho doma…
7.11.2021 3 Jaká semena či nádoby použít při nakličování? Vyhněte se chybám Nakličování je vcelku jednoduché a nenáročné, i tak se při něm můžeme dopustit zbytečných chyb.…
7.11.2021 5 Jak se projíst k lepší náladě. „Antidepresivní" potravina může být i kachna Vztahy, práce, finanční situace. Zdraví naše i našich blízkých. Chování a (ne)úspěchy potomků.…
6.11.2021 6 Nemyslí vám to jako dřív? Zkuste pozměnit jídelníček Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout…
6.11.2021 5 Chutné, křehké a plné vitamínů. Zelenině či masu příprava v páře svědčí Dostatečný přísun vitaminů, minerálů a dalších cenných látek nezávisí jen na tom, jaké potraviny…
5.11.2021 3 Krvavý elixír mládí. Obohaťte svůj jídelníček o červenou řepu Je zdravá a báječně chutná za studena i za tepla. Doplňte před zimní sezonou vitamíny a minerály…
5.11.2021 5 Podporuje srdce i dehydratuje tělo. Káva nám spíše prospívá, ale umí také škodit Už není synonymem pro hrnek s lógrem na dně. Takzvaný turek z našich končin sice nevymizel, ale…
4.11.2021 6 Vydatně, zdravě, levně. Polévka podporuje trávení, poctivý vývar léčí Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné…
4.11.2021 Petr Skála: On-line farmářský trh může posílit sousedské vztahy Všichni, co něco pěstují, to dobře znají: někdy se prostě urodí tolik, že vše nemůžete sami…
4.11.2021 7 Voda nad zlato. Tekutiny doplní i polévka, slazené nápoje přispívají dehydrataci Voda je pro nás životně důležitá. Od doby, kdy se pravěké druhy zvířat vydaly z oceánů, aby žily…
3.11.2021 5 Zelenina je boží! Dodejte jídlu jiný rozměr Vyzkoušejte recepty, které zahrnují zeleninu. Vaše chuťové buňky nebudou litovat.
3.11.2021 6 Čerstvý chléb. Pomocník, nebo nepřítel? Na jednu stranu stále neutichá vlna bezlepkového šílenství, na druhou roste počet těch, kteří…
2.11.2021 6 Rady odbornice: Nevařte zeleninu dlouho a nepřeplňujte mrazák Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové…
2.11.2021 3 Zdravé a chutné. Těmito recepty zaženete hlad bez výčitek Zelenina jako taková není zaslíbená jen horkým dnům. Právě teď v chladných podzimních dnech…
1.11.2021 6 Je čerstvé opravdu vždy i nejlepší? Máme zažité, že čerstvá zelenina a ovoce jsou nejzdravější. Že je nejvhodnější všechno jíst v…
1.11.2021 14 (Ne)obyčejné zelí. Inspirujte se těmito recepty Grilované, vařené, pečené, plněné… Jako hlavní chod i příloha. Zelí je nejen úžasně chutné a…