„Na Zelený čtvrtek si pokaždé zajdu na zelené pivo," prozradil své každoroční putování za novou tradicí Jakub Nečas ze Žďáru nad Sázavou.

Cesta za zeleným pivem nebývá vždy jednoduchá. Občas je zapotřebí překonat i určité překážky. „Před třemi lety jsme se taky vydali na zelené pivo, řekli jsme si, že pojedeme autobusem do Nového Města na Moravě a odtamtud si vyšlápneme pěšky do Tří Studní. Bohužel jsme trochu podcenili nadmořskou výšku a počasí – ve Žďáře nebylo po sněhu ani památky a cestou po turistické značce do Tří Studní jsme se brodili v polobotkách sněhem. Zelené pivo jsme tam ani nesehnali, museli jsme až do Fryšavy. Bylo tenkrát opravdu zasloužené," zavzpomínal Jakub Nečas.

Letos už ve Třech Studních milovníci novodobé tradice hořký nápoj v barvě jara najdou. V tamní restauraci Krčma jej budou čepovat už podruhé. „Vloni jsem ho vzal spíš pro své známé, mělo to úspěch. Letos ho budu brát zase. Když zbude, nabídneme ho hostům i v další dny," řekl provozovatel Krčmy Petr Kadlec.

Na zelené pivo se ale mohou lidé vypravit i do centra Nového Města. Tento netradičně zbarvený hořký nápoj se objeví například v restauraci U pasáčka. „Na Zelený čtvrtek budeme zelené pivo čepovat. Lidé se už na něj těší, máme spoustu rezervací," řekla provozní Lada Štěpánková.

Ne všude se ale zelené pivo bude čepovat ve čtvrtek. „U nás ho hostům nabídneme až v pátek, protože ve čtvrtek máme zavřeno," potvrdil provozovatel Turistické chaty Studnice Petr Hladík.

Novou velikonoční tradici nezavrhují ani lékaři. „Pokud si člověk dá jedno, dvě zelené piva, tak to ničemu vadit nebude," usmál se novoměstský obvodní lékař Pavel Pávek.

Ale i tam, kde zelené pivo zrovna nečepují, nabídnou nějakou tu velikonoční specialitu. Jako například v novoměstském K-clubu. My budeme točit Velikonoční polotmavý žitňák, což je nepasterizované, nefiltrované pivo, vařené ze tří druhů sladu a třikrát chmelené dvěma druhy chmele," řekla Alena Krejčí,provozní K-clubu.