Čestné občanství je nejvyšší vyznamenání udělené jednotlivci městem a představuje výraz úcty k mimořádným zásluhám jedince. Návrh na udělení této pocty Chromému schválila městská rada a čeká jej hlasování v zastupitelstvu. „Myslím si, že je vhodné ocenit člověka, který se mimořádným způsobem zasloužil o propagaci Žďáru, a to dokonce na světové úrovni," vysvětlil svůj návrh na udělení pocty zastupitel Radek Černý.

„Já jsem se s ním poprvé setkal v době jeho osmdesátých narozenin. Docela jsme se sblížili. Vloni jsem jej navštívil v Tasmánii, měl jsem možnost poznat ho v domovském prostředí. Je to velmi energický člověk, který začínal od nuly a nikdy na to nezapomněl. Lidé ho tam mají opravdu rádi, protože nemyslí jenom na sebe," dodal zastupitel a ortoped.

Chromý se narodil v prosinci roku 1930. Dětství měl těžké, rodina žila velmi chudě. Vyučil se v řeznictví a uzenářství. V devatenácti letech se rozhodl opustit rodinu a přátele a emigrovat. „Bylo to dramatické. Utíkali tehdy dva, na hranicích po nich stříleli a jeho přítele postřelili a chytili. Josef Chromý se ven dostal jen tak, že ve vlaku na rakouských hranicích dělal hluchoněmého," popsal Černý.

V Rakousku pobyl Josef Chromý tři měsíce, poté se mu naskytla příležitost odplout do Tasmánie, která se stala jeho druhým domovem. „Neměl absolutně nic. Šel pracovat do továrny na azbest. Asi po roce dostal místo v řeznickém krámu," připomněl Radek Černý.

Zaměstnání v oboru bylo prvním krokem k úspěchu. V devadesátých letech už Chromý vlastnil společnost Blue Ribbon s pěti sty zaměstnanci. „Byla to nejúspěšnější firma Tasmánie. Po letech ji ale prodal a začal nanovo," řekl Černý.

Josef Chromý se začal věnovat vinařství. Dnes vlastní světoznámou společnost Josef Chromy winery. „Vloni získal v Londýně nejprestižnější vinařskou cenu na světě, ze čtrnácti tisíc vzorků z dvaapadesáti zemí bylo jako nejlepší vybráno jeho víno odrůdy Chardonnay," potvrdil zastupitel.

Josef Chromý dokázal svou pílí a prací hodně. Nikdy ale nezapomněl na svou rodnou zemi a především na Žďár, ve kterém vyrůstal. Symbolem jeho firmy je český lev a vína, která vyrábí, má rozděleny do tří základních řad, které se jmenují Pepik, Josef Chromy a Zdar.

Úspěšný podnikatel z Tasmánie se domů rád vrací. Jednu cestu do Česka plánuje i letos. „Přijetí Josefa Chromého na Staré radnici se uskuteční 9. června v 18 hodin," potvrdil první místostarosta Žďáru Jaromír Brychta.

--------------

Kdo je?

Josef Chromý se narodil 18. prosince 1930. Vyučil se u Karla Havlíčka, řezníka a uzenáře ve Městě Žďáře, mistrovské zkoušky složil v roce 1950. Koncem 40. let emigroval do Rakouska, odtud se pak dostal do Tasmánie, kde se usadil natrvalo. Velmi tvrdě pracoval, po roce získal práci ve svém oboru. V roce 1957 si založil vlastní řeznictví, v 90. letech zaměstnával více než 500 lidí. Úspěšnou firmu prodal a začal se věnovat vinařství. Vloni získal světové ocenění za nejlepší víno odrůdy Chardonnay.