To aby se snížila ztráta, kterou nedávno postavená moderní kuchyň, projektovaná až na produkci šesti tisíc jídel denně, vykazuje. Na základě mandátní smlouvy hodlá Bystřice spolupracovat s pražskou firmou GTH. Ta má velkovyvařovnu, která byla vybudována v roce 2004 pro výrobu až šesti tisíc jídel denně, dostat ze ztráty.

Kuchyň v současné době vaří jenom asi 900 obědů za den. „Nepodařilo se sehnat další odběratele, proto jsme museli rozhodnout, jak dál. Buď se smíříme se stávající situací a prodělkem, nebo vedení svěříme renomované firmě, se kterou budeme spolupracovat a tedy se i podílet na zisku,“ informoval místostarosta Josef Vojta s tím, že nakonec došlo na druhou možnost a ze tří oslovených společností vybrali pražskou GTH.

Od nového vedení velkovyvařovny si Bystřičtí slibují zvýšení počtu odebraných jídel. Díky tomu by si jídelna konečně vydělala na odpisy ve výši 2 miliony a 600 tisíc a více než půlmilionovou provozní ztrátu. Ke změně by mělo dojít od začátku dalšího školního roku, nejpozději však s novým kalendářním rokem. „Ceny obědů by se snad měnit neměly, a to jak pro školáky, tak i pro ostatní odběratele. Rovněž výběr ze tři jídel zůstane,“ přepokládá místostarosta.

Podrobnosti hodlají radní zakomponovat do mandátní smlouvy. Někteří strávníci se změn v řízení organizace neobávají. „Děti si pochvalují výběr ze tří jídel, pokud nepůjde cena obědů výrazně nahoru, je mi jedno, kdo jídelnu povede,“ vyjádřila se Pavla Stejskalová z Bystřice nad Pernštejnem.

Loni se bystřická velkovyvařovna změnila ze společnosti s ručením omezeným na příspěvkovou organizaci. Jinak by totiž město přišlo o příspěvky na jednotlivé žáky. Do té doby se v této souvislosti pracovalo s konceptem náhradního stravování, avšak daný stav již nebyl dlouhodobě udržitelný.