Do desátého ročníku soutěže, kterou pořádá Ministerstvo vnitra na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin, se letos na Vysočině přihlásilo 24 výrobců s 80 výrobky. Ocenění organizátoři na Vysočině udělili v osmi kategoriích.
„Značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji z místních surovin,“ uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Podíl místních surovin musí být nejméně 70 %, přičemž hlavní surovina musí pocházet z tuzemska.
„Dnešní zákazník se hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí,“ vyzdvihla Nováková přínos značky. Tu mohou výrobci používat na obalu svého produktu bezplatně po dobu čtyř let. V současné době je v Česku přes čtyři stovky Regionálních potravin.
Značka Regionální potravina Kraje Vysočina patří v roce 2019 těmto výrobkům:
Masné výrobky tepelně opracované
Bačovská slanina
Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.
Sýry včetně tvarohu
Čerstvý sýr Panenka
Ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota
Mléčné výrobky ostatní
Zákys smetanový
LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Chléb celožitný
Pekařství MALENA s.r.o.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Citronový řez
Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Chotěboř Prémium
Pivovar Chotěboř s.r.o.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Meruňka s levandulí
Iva Navrkalová, Třebíč
Ostatní
Solená tykev pražená loupaná
Hosova obchodní společnost, spol. s r.o
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond