Provoz nové sklárny se orientuje na takzvanou glass turistiku. „Chtěli jsme do Škrdlovic vrátit sklářství; lidé se často ptají, proč tady už sklárny nejsou. Činnost naší sklárny je ale směřovaná na turisty, kteří by si tady měli odpočinout, pobavit se, zažít něco nového,“ uvedl Karel Švanda.

Návštěvníci se budou moci seznámit s prací sklářských mistrů z bezprostřední blízkosti, a dokonce sami při výrobě skla přiložit ruku k dílu. V huti bude také otevřena malá prodejna s místními výrobky. „Je to malá huť, ale příchozí tam, i když v menším měřítku, uvidí vše, co skláři dělají. Budou se jim moci koukat pod ruce a sami do výroby zapojit,“ usmál se Švanda.

Skláři budou pracovat pár kroků od návštěvníků, takže ti si s nimi budou moci povídat. „Chceme sklářské řemeslo ukázat opravdu zblízka, aby si ho mohli takříkajíc osahat, připravit jim příjemný zážitek,“ řekl s úsměvem Oldřich Šimpach, sklářský mistr nové huti, jenž už má se zážitkovou glass turistikou zkušenost. Další skláři se k němu budou připojovat. Někteří se specializují na historické nápojové sklo, jiní třeba předvedou, jak se vyrábějí oblíbená zvířátka, a ve sklárně tak bude k vidění rozmanitá sklářská práce.

Kdo si bude chtít „skláření“ osobně vyzkoušet, předem si to domluví a vybere si z asi deseti výrobků, na nichž budou moci turisté ve sklárně spolupracovat. S čím mohou pomáhat, určí pro zajištění bezpečnosti sklář. „Sklo je nebezpečný materiál, takže návštěvníci ho nebudou moci například nabírat roztavené z pece,“ připomněl Oldřich Šimpach,

V peci se sklo bude tavit při teplotě 1300 stupňů Celsia. Střepy se nataví, zušlechtí, sklář si sklovinu nabere a začne ji tvarovat. Právě toho se turisté budou moci zúčastnit. „Podrží třeba píšťalu, fouknou do ní, dotvarují výrobek nůžkami, nebo ho uhladí… uvidíme, bude záležet na tom, co kdo zvládne,“ popsal Oldřich Šimpach.

Lidé si své výtvory vyzvednou druhý den, protože sklo musí řízeně chladnout – vloží se do chladicí pece, zvané tamprovna, a tam z 500 stupňů Celsia vychladne na přirozenou teplotu. „Sklo má vnitřní pnutí, a kdyby se čerstvý výrobek nechal na vzduchu, tak praskne,“ vysvětlil Karel Švanda. „V budoucnu bychom chtěli pořizovat zájemcům i videozáznam jako vzpomínku na jejich snažení,“ dodal hoteliér.

Sklářská huť U Hrocha bude otevřena v neděli 5. července ve 13.30 hodin. Připravený je doprovodný program pro děti i dospělé – divadelní představení, kati a jejich řemeslo, cimbálová muzika Kašava, čaroděj i fakír. Večer vystoupí kapely Hroši & Půlrock Škrdlovice, Ukulele Troublemakers a na závěr Fleret, jehož kapelník Zdeněk „Hrach“ Hrachový bude kmotrem škrdlovické sklárny.