Pečení cukroví patří jednoznačně k nejčastějším vánočním zvykům. Vyválet těsto, vykrájet tvary a upéct voňavé vánoční dobroty. Tuto činnost však tento rok mnoho hospodyněk vynechá. Stále více lidí totiž svěřuje pečení cukroví profesionálům. Názor, že mnohem snadnější je dobroty si objednat, zastává i Anna Horáčková z Jihlavy.

„Moje rodina na sladké moc není, takže mi stačí pár druhů na talířek, když přijdou návštěvy. Navíc, abych řekla pravdu, pečení cukroví mě nebaví, a tak ho radši objednávám," vyjádřila se Horáčková.

Objednávek je stejně jako loni

Jihlavská cukrárna U Brány například každý rok v průměru pro své zákazníky napeče asi 170 kilogramů cukroví. „Letos to vypadá tak, že objednávek bude zřejmě stejně jako v loňském roce, možná o trochu méně. Objednávky v současné době stále přijímáme, ale chystáme se je tento týden ukončit. Každý rok objednáváme do konce listopadu," přiblížil vedoucí cukrárny Jan Cakl.

Cena vánočního cukroví je kolem 300 korun za kilogram, podle toho, kde si cukroví objednáte. V cukrárně U Brány cukroví zdražovali minulý rok, letos cena zůstala stejná. Podle Jana Cakla si cukroví objednávají lidé většinou nad třicet let. „Jsou to třeba rodiny s dětmi, ale i starší lidé. Nejvíce jich je ve věku čtyřicet až padesát let," vypozoroval vedoucí cukrárny. Podle něj si zákazníci nejčastěji objednávají kilogramové balení cukroví.

Kromě tradiční směsi vanilkových rohlíčků, pracen, lineckého pečiva, hrudek, moka koleček a dalších typických druhů si zákazníci mohou na vánoční svátky objednat i minidezerty nebo minizákusky.

Cukroví by si nikdy neobjednala

To Andrea Novotná z Jihlavy na tradiční domácí cukroví nedá dopustit. V cukrárně by si ho nikdy neobjednala. „V pečení se sice nevyžívám, ale alespoň čtyři druhy musím každé Vánoce udělat. Vánoční svátky bez vůně právě upečeného cukroví by přece nebyly ty pravé. Navíc si myslím, že každá rodina má svoje oblíbené cukroví, které neumí nikdo lépe než maminka," usmála se Novotná. Nejraději vyrábí vanilkové rohlíčky. „Mám na ně takový tajný recept ještě od prababičky. Nesmí se šetřit máslem a ani ořechy. Z krabic zmizí pravidelně jako první," popsala Novotná.