Káva značky Hofr nepatří k nejznámějším. Pražírna manželů Kašparových je malinká a tak i zdejší produkce kávy není největší. Kdo však tuto kávu ochutnal, rád se k ní vrací.

Jak to všechno začalo? „Dříve jsme pracovali v rekreačním středisku Kovolit, dnes se to jmenuje Gaudeamus,“ vysvětluje spolumajitelka pražírny kávy Jarmila Kašparová.

„V roce 1992 šlo středisko do pronájmu. Sice jsme počítali s tím, že tam budeme až do důchodu, ale situace se změnila. V té době, od roku 1990, jsme se pustili do kávy. Začali jsme pomalu podnikat. Byla to zrovna doba recese, otevřely se hranice a tady začala rekreace dost upadat. Proto jsme se rozhodli, že do pronájmu středisko nevezmeme a začali jsme se plně věnovat pražení kávy,“ dodala Jarmila Kašparová. Blatiny a pražírna kávy? Jen málokoho by toto spojení napadlo.

„My jsme v té době už měli v Blatinách postavený domek. A vzhledem k tomu, že jsme se už nemohli nijakým způsobem rozšiřovat, protože je tu omezená možnost výstavby, tak jsme museli při našem podnikatelském záměru hledat nějakou bezezbytkovou výrobu. A vyšla nám káva,“ řekla spolumajitelka pražírny, která o sobě tvrdí, že kávu miluje. „Ale zase to nepřeháním, dám, si tak dvě kávy denně,“ upřesnila Jarmila Kašparová.

Tajemství kávy

Káva, to je věda. To Jarmila Kašparová dobře ví. „Je káva robusta a arabika. Robusta je káva horší kvality, je taková zemitější. Ale zase dělá pěnivost kávy. Arabika je káva kvalitnější,“ sdělila spolumajitelka pražírny kávy Jarmila Kašparová.

Některé kávy mají kyselejší chuť, jiné více hořkou. Jak si člověk, který se pražením kávy zabývá, namíchá směs, to záleží na něm. „Na jeho chuti a chuti jeho odběratelů. Záleží i hodně na pražení. Pokud je káva špatně upražená, tak i nejlepší kávu můžete zkazit. A naopak. Když je káva horší kvality, ale je dobře upražená, může se vyrovnat i kvalitnější kávě,“ podotkla Kašparová.

Z kolika druhů káv je Hofr? V Blatinách připravují směs z pěti druhů káv. Z velké části dělají kávy jihoamerické, ale používají i kávy indické a africké. „Podle toho, jakou máme zrovna nabídku od dovozců zelené kávy,“ vysvětlila Jarmila Kašparová.

Od Honzy a Franty

Káva z Blatin je známá pod názvem Hofr. I když to zní poněkud cizokrajně, je název Hofr veskrze český. Vznikl totiž spojením počátečních slabik dvou nejběžnějších českých jmen.

„Když jsme začali s pražením, tak s námi byl ještě jeden společník, který se jmenuje Honza. Můj muž se jmenuje Franta, tak z toho vznikl Hofr. A pak jsme v devadesátém čtvrtém roce otevírali naproti kavárnu a nad ní si vybudoval byt Honza. A v devadesátém sedmém, když nám končila společná smlouva, tak si nechal kavárnu a my jsme si nechali pražírnu,“ řekla spolumajitelka pražírny kávy Hofr Jarmila Kašparová.

Co všechno si mohou objednat hosté kavárny? „Spoustu druhů káv. S alkoholem nebo bez, se šlehačkou, se zázvorem a mnoho dalších. A k tomu si hosté mohou objednat i něco sladkého. Specializují se na buchty z plundrového těsta, dostanete tu buchty makové, tvarohové, pudinkové nebo povidlové. A teď začali dělat i štrúdly. Jinak je tu k dostání i běžné občerstvení například tlačenka, uzené nebo klobásy. A v zimě tu dělají i polévku v chlebu,“ usmála se Jarmila Kašparová.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ