Na náměstí Republiky bude stát asi dvacet stánků zásobených zeleninou, ovocem, vejci, mléčnými výrobky i klobásami nebo medem. „Nejprodávanějším zbožím minulého, červnového trhu byla vejce a prosetínské trubičky, po kterých se jen zaprášilo. Ani tentokrát nebudou v nabídce chybět," řekla Jana Vinopalová, jedna z organizátorek žďárského farmářského trhu.

Účast přislíbilo několik tradičních prodejců z okolí, třeba rodinná farma Sedmikráska z Jimramovských Pasek, Kozí dvorek z Olešenky nebo netínská farma rodiny Němcovy, ke koupi budou bezlepkové dobroty ze Sněžného a vyhledávané fryšavské uzeniny a dále například meruňky, zahradní borůvky i rané brambory.

Limonády, brynza, káva i žďárské pivo

Novinkou bude stánek s kávou a domácími limonádami a přibude i stánek se žďárskou značkou piva Mazaný Lišák. „S medem přijede Vladimír Saifr z Hlinska. Přiveze a příchozím představí medomet, zvlášť dětem tak poodkryje tajemství této dobroty," dodala s úsměvem Jana Vinopalová.

Farmářský trh si ve Žďáře získává na oblibě, na ten minulý si přišly nakoupit stovky lidí. „Červnový trh měl krásnou atmosféru. Dostáváme od návštěvníků trhů velice milé, příznivé ohlasy, a velmi nás to těší," poznamenala druhá z organizátorek Kateřina Fialová. „Trhy jsem navštívila se svou šestaosmdesátiletou babičkou, a ta uvítala i lidové písničky, které trhy doprovázely. Velmi kvituji, že se konečně i Žďár připojil k městům, která farmářské trhy pořádají. Našla jsem tam vše, co jsem potřebovala, chyběly mi pouze ovčí výrobky," ukázala Fialová e-mailovou pochvalu od spokojené návštěvnice. „Myslím, že právě hudba dodala žďárským farmářským trhům tu třešničku na dortu," usmála se Kateřina Fialová.

Organizátorky se snaží nabídku farmářských trhů dál rozšiřovat. „Uvědomujeme si, že je pořád co vylepšovat. Stále tu jsou produkty, které na žďárském farmářském trhu chybí, jsou to především ovčí sýry a ryby. Z každého trhu máme několik ohlasů, že právě tento sortiment návštěvníci v nabídce postrádají. Červencový trh tak nabídne alespoň brynzu z ovčího mléka," připomněla Jana Vinopalová.

První „skutečný" farmářský trh se ve Žďáře konal v září 2013. Město farmářský trh povolilo už několik let předtím, ale výsledkem akce společnosti, co si náměstí Republiky pronajala, byl obvyklý „mišmaš", rozčarování a nespokojenost zákazníků se sortimentem. Slibované čerstvé ovoce a zeleninu, domácí uzeniny, sýry, pečivo či květiny totiž hojně doplňovaly filmy na DVD, knihy i oblečení.

Další letošní farmářský trh se na žďárském náměstí Republiky otevře už příští měsíc, v sobotu 22. srpna.