Koření i dýně

„Koupila jsem si kozí sýr, na stánku jsem ho ochutnala, a byl moc dobrý. Tak uvidíme, co na něj řeknou doma," prohlásila Jana Pavlačková ze Žďáru nad Sázavou, která se stejně jako další lidé vydala okukovat, co všechno stánky na náměstí obsahují.

„Nedá se to srovnat. Tenkrát byl na stáncích hlavně nekvalitní textil, levné knihy a obecně pouťové zboží, nyní je to opravdu trh s kvalitními potravinami z farem. Je dobře, že si už město ohlídalo, koho na farmářský trh pustí," prohlásila Ludmila Skřivánková ze Žďáru nad Sázavou, která se zásobila několika lahvemi kvalitní medoviny od žďárských včelařů. „Já ji sice nepiju, ale mám ji jako dárek pro své přátele. Je od nás z kraje. Ta je vždycky lepší než jakákoliv jiná z obchodu," dodala žena.

Pozornost budily také dýně hokaido, ze kterých je možné připravit řada chuťově zajímavých pokrmů, ale třeba i ochucené rostlinné oleje. „Koupila jsem si pikantní slunečnicový olej, jsou v něm chilli papričky, estragon, pepř a ještě další koření. Zkusím ho na nakládání masa a do salátů. Třeba by se na něm dala i opéct cuketa," prozradila další z nakupujících na trhu Petra Machová ze Žďáru nad Sázavou. „A manželovi musím vzít nějaké domácí klobásky, ten na zeleninu není, je výhradně masožravec," dodala s úsměvem žena.

Druhý farmářský trh se na žďárském náměstí Republiky uskuteční ve čtvrtek 17. října, a pokud budou ohlasy příznivé, další pak v příštím roce.