„Moje firma bude jenom tak dobrá, jak jsou dobří moji lidé. A vypadá to, že takoví asi opravdu jsme,“ reagoval Josef Průša bezprostředně po vyhlášení výsledků. „Jedeme dál,“ dodal odhodlaně.

Irena Salaquardová při online rozhovoru s rodinou.
Brodská Charita: pokroky postižených děti hlídá i online, potřebuje ale posily

Josef Průša
- narodil se 23. února 1990
- pochází se Sedletína na Havlíčkobrodsku
- studoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, ale nebavila ho
- v roce 2012 proto rozhodl studium ukončil
- ve svých 22 letech založil firmu na výrobu 3D tiskáren
- začínal ve sklepě na pražském Smíchově
- dnes patří Prusa Research mezi největší výrobce 3D tiskáren a náplní do nich na světě
- jejich výrobky používají lidé ve více než 160 zemích na celém světě

Majitel společnosti Prusa Research je historicky nejmladším vítězem ankety EY Podnikatel roku. „Jednatřicetiletý Josef Průša je i přes své mládí velmi cennou inspirací pro ostatní. Nejen pro své vynikající podnikatelské výsledky, ale i pro svůj aktivní přístup a pomoc při řešení pandemie Covid-19,“ vyzdvihla za organizátory soutěže Magdalena Souček.

Právě díky covidu se dostal do povědomí lidí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Na jaře vyvinul ochranný štít, který začal následně vyrábět a rozdávat potřebným. Kromě toho se jeho zaměstnanci podíleli na vývoji plicního ventilátoru CoroVent a tiskli součástky pro covmasky.

Mladý podnikatel teď bude Českou republiku prezentovat na světovém finále, kde se bude konat 10. června. O titul EY Světový podnikatel roku se utká s národními vítězi z přibližně padesáti zemí světa. „Jsem přesvědčena, že jeho příběh zaujme i porotu světového finále. Držím mu palce, aby tím prvním byl právě on,“ dodala Souček.