Už poslední dva roky byly špatné, ale letos je to katastrofa. Švestek bude oproti loňsku jen čtvrtina, jablek a hrušek asi polovina, úroda obilovin bude méně než poloviční. Těmito skličujícími údaji se v posledních týdnech zaobírají zemědělci na jihu Moravy. Jejich pole a sady poničily dlouhé sucho a mrazivá noc 
18. května.

Pro Agrodružstvo Blížkovice na Znojemsku bude letošní sklizeň nejztrátovější za posledních pětadvacet let. „Sucho a mrazy poškodily snad všechny rostliny. Začalo to teplým podzimem, kdy se objevily virózy, pak krutou zimou s velkými mrazy a v poslední době suchem. Obrovské škody jsou na kukuřičných a hrachových polích, pšenici nebo ječmenu. Jediná řepka se trochu drží," popsal situaci zemědělec Rudolf Petříček.

Právě u obilovin patří škody k nejrozsáhlejším. Podle údajů krajské Agentury pro zemědělství a venkov přijdou v letošním roce pěstitelé obilí asi o šedesát procent výnosů. „Zemědělci budou mít letos málo krmiva pro svá hospodářská zvířata a budou ho muset nakupovat. Neznamená to ale, že by byl na českém trhu nedostatek obilí. Budeme však daleko méně vyvážet," podotkl ředitel agentury Karel Venera. Podle něj se zatím cena pečiva a dalších potravin zvedat nebude, ale je možné, že s příchodem sklizně se přece jen o trochu zvýší.

Mezi dalšími plodinami patří k nejpoškozenějším kukuřice a cukrovka, kde zemědělci přišli asi o čtvrtinu letošní úrody. Venera celkové škody na jihu Moravy odhadl na dvě miliardy korun.

Prakticky jisté už je zvýšení ceny vína od jihomoravských vinařů. „Vinnou révu nepoškodilo ani tak sucho, jako mráz z noci 18. května. Vinaři v kraji sklidí v průměru o třicet procent hroznů méně. To bude hodně tlačit na cenu, protože poptávka po hroznech se zvýší. Zatím nejde odhadnout o kolik korun, ale cena vzroste," podotkl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Pro ovocnáře byly už předchozí dva roky podprůměrné, ale letošní sezona řadu z nich přivede na pokraj bankrotu. „Co se týče květnových mrazíků, které přišly v období kvetoucích stromů, na ty doplatily hlavně ovocné sady nebo ořechy, nejvíce však meruňky a broskve," doplnil zemědělec ze Znojemska Jiří Němec. U třešní nebo meruněk klesne sklizeň oproti loňsku o víc než polovinu, u švestek dokonce o tři čtvrtiny.

Odhadované škody na úrodě:

- obiloviny 60 procent
- kukuřice 25 procent
- cukrovka 25 procent
- brambory 15 procent
- řepka 10 procent

Ovoce – pokles oproti loňsku:

- jablka 12 tisíc tun, loni 20 tisíc tun
- hrušky 362 tun, loni 680 tun
- třešně 88 tun, loni 223 tun
- višně 750 tun, loni 1900 tun
- meruňky 950 tun, loni 2300 tun
- broskve 870 tun, loni 1400 tun
- švestky 450 tun, loni 1700 tun
- rybízy 200 tun, loni 250 tun

Zdroj: Agentura pro zemědělství a venkov, Moravskoslezská ovocnářská unie

PETRA KOZLANSKÁ
ROMANA PIŠTĚKOVÁ