„Příčníky mají některá auta už z výroby. Pokud je nemáte, je zapotřebí dokoupit je na příslušný typ vozu. Bez nich box na střechu neumístíte. Měli byste také vědět, že na některé typy příčníků nepůjdou upnout klasicky, ale že budou potřeba adaptéry. Samozřejmě to má řešení a u nás v Meteoru víme, jak na to. Ale je potřeba to vědět," upozorňuje Martin Rigó z prodejny autodílů a autodoplňků Meteor.

Je tedy na vás, zda si vybrat mnohdy levnější univerzální varianty ze supermarketů, nebo dáte přednost ověřeným výrobcům nosičů a boxů, jako je například firma Thule, HAPRO apod. Abyste předešli komplikacím a zbytečně nevyhodili peníze, je lepší zajít do kamenné specializované prodejny a nechat si poradit. Autodíly Meteor najdete v Jihlavě, Třebíči i ve Žďáru nad Sázavou.

Co je potřeba vědět, než si koupíte střešní box na lyže? „Při pořizování střešního boxu se zákazníků ptáme, jestli v něm budou převážet běžky, nebo carvingové lyže či snowboard. Podle toho volíme buď širší a kratší box, nebo delší na běžky. Většina zákazníků také neví, že rozměry boxů jsou uváděny jako vnější. Proto jim vysvětlujeme, že prostor uvnitř je o něco málo menší a musí s tím počítat," popisuje Jan Hrůza zkušenosti s dotazy zákazníků.

Aby byla jízda s boxem bezproblémová, musí mít aerodynamický tvar. Vyhneme se tak nepříjemnému hučení během jízdy a cestu na hory si lépe užijeme. Důležité je vědět, jakou má naše auto nosnost střechy. U většiny vozů je to do 75 kg, u některých dokonce 100 kg. „Příčníky váží do 10 kg a průměrný box je kolem 15 kg. Na náklad tak zbývá od 50 do 75 kg," vypočítává Jan Hrůza. A na co si dát rozhodně pozor? No přeci, abyste mohli otevřít a zavřít páté dveře, tedy kufr. „Střešní box se rozhodně vyplatí vyzkoušet a koupit v kamenné prodejně. Naši technici vyberou vhodný typ pro vaše auto, vyzkouší usazení, naučí vás box bezpečně připevnit a vy budete mít jistotu, že jste neudělali v nákupu chybu," doporučuje Martin Rigó.

Namontovat střešní box zvládne i žena. Je to otázka pár minut

Moderní systémy úchytu střešních boxů jsou velmi propracované a jednoduché. Boxy se upevňují vždy na čtyřech místech. Stačí otočit příchytným kolečkem a zacvaknout bezpečnostní pojistku. Většina lepších výrobců nabízí i oboustranné otevírání boxů. Dříve se otevíraly pouze z pravé strany. Otevření boxů z obou stran usnadňuje montáž i demontáž a je to také pohodlné pro nás uživatele při nakládání a vykládání.

A jak na nosiče lyží?

Pokud se rozhodnete místo boxu pořídit nosiče lyží, ujasněte si, kolik lyží budete vozit. Nosiče se prodávají zpravidla na čtyři nebo šest párů lyží. Převážet se dají i snowboardy. „Ze zkušeností našich zákazníků víme, že nosiče lyží využívají opravdu na lyže. Snowboardy vozí v boxech," říká Martin Rigó. Vyplatí se investovat do hliníkového nosiče, který je oproti ocelovému lehčí, tišší při jízdě a také odolný vůči rezavění. Nezapomeňte na možnost zamčení lyží či snowboardu do nosiče. Jakákoliv překážka je pro potenciálního zloděje komplikací.