V pátém vydání Potravinářského zpravodaje organizační strukturu TPK objasňuje generální ředitel společnosti Miroslav Maňásek. První muž firmy současně připomíná nedávná dvě jubilea – 90. výročí zahájení první výroby v tehdejší mlékárně pasteveckého družstva v Hesově a 60 let od zrodu Pribináčku.
Nejmodernější výrobce v Evropě
Společnost TPK má tři produkční základny. Závod v Hodoníně je dnes jedním z nejmodernějších výrobců tavených sýrů ve střední Evropě. Na trh dodává sýry značek Apetito, Pribina a Javor. Hesovská Pribina se jako jeden z největších výrobců sýrů v České republice vůbec specializuje na sýry plísňové pod značkou Král sýrů a na tvarohový krém Pribináček.
V Sedlčanech rovněž zrají hermelíny, tam však pod značkou Sedlčanský, a ještě čerstvý sýr Lučina.
V České republice se vyrobí ročně přes deset tisíc tun sýrů. Český spotřebitel sní za rok přibližně sedmnáct kilogramů sýrů. Z tohoto množství české podniky společnosti Savencia (dříve Bongrain) vyrobí a prodají třetinu.
„Jsme rodinná firma a máme svoji specifickou kulturu," říká Miroslav Maňásek v Potravinářském zpravodaji a k dobru přidává: „Kdyby mně někdo na počátku devadesátých let řekl, že jednou budu generálním ředitelem nadnárodní společnosti, poslal bych ho do blázince. Prožil jsem se skupinou Bongrai, dnes Savencia, neuvěřitelný životní příběh, který by vydal na román. Ten příběh stále běží, člověk se učí každý den, poznává nové lidi, je to přirozený cyklus neustálého zlepšování."
Skupina Savencia nyní vyvíjí řešení s cílem snížit spotřebu energie a emise skleníkových plynů. Společnost v České republice minimalizuje spotřebu plynu využíváním tepla vznikajícího během jednotlivých fází výroby, ale rovněž snižuje spotřebu elektřiny. Zavázala se, že do konce roku 2016 nahradí v současné době používané chladicí látky v chladicích zařízeních látkami šetrnějšími k životnímu prostředí a vyřadí chladicí systémy na bázi čpavku.
Ivo Havlík