Podle spolumajitele tamní firmy IBK Trade Davida Kratochvíla ale tato událost právě v době vrcholící sezony trh před Vánoci nijak výrazně nepoznamená. „Jsme poměrně velcí hráči na trhu, ale lidé u pultů rozhodně nic nepoznají. Sezona běží a my už jsme dost produktů prodali," informoval David Kratochvíl.

Během nedělního požáru, který ohlásilo automatické čidlo v půl čtvrté ráno, vyhořel „pouze" sklad hotových výrobků a suroviny. „Naštěstí nehořelo ve výrobních prostorách, takže výroba jede nepřetržitě dál," prozradil Kratochvíl.

Firma specializující se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dražovaných produktů je ale kvůli požáru v týdenním skluzu. „Jsme na konci sezony, po Mikuláši většinou s výrobou končíme. Navíc řetězce jsou v tuto chvíli dost zásobované, takže to zas taková tragédie není," dodal spolumajitel firmy Lukáš Kratochvíl.

Z haly skladu jsou nyní pouze prach a trosky. Lidé, kteří zde dosud pracovali, se ale o svá místa bát nemusejí. Přesně naopak. „Propouštět nikoho nebudeme, spíše musíme ještě další lidi přijmout," vyvrátil obavy některých pracovníků Kratochvíl.

Na čem totiž tamní pracovníci dělali dva dny, teď budou dělat dny čtyři. „Spolu se skladovou halou nám zmizely i nakládací rampy, takže teď budeme muset dělat všechno postaru. Vrátíme se tak o dvacet let zpátky," pověděl Kratochvíl.

Firma IBK Trade podle něj zaměstnává zhruba třicet stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků.

Některé skladovací prostory ale ještě firma zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce má v záloze. „Některé prostory nám ještě zbyly, takže je pouze přizpůsobíme a využijeme," dodal Kratochvíl. Navíc na nových skladových prostorách už v Horní Cerekvi pracují. „Oslovil jsem stavební úřad, takže stavbu nové haly s projektantem rozjíždíme. Pokud vše půjde dobře, tak do jara bychom mohli mít novou výrobní halu postavenou," vyhlížel lepší zítřky Lukáš Kratochvíl.

Lidé z okresu podávají firmě, která v těchto dnech neměla příliš štěstí, pomocnou ruku. „Musím říci, že mě překvapila obrovská solidarita lidí. Před tím musím pomyslně smeknout. Lidé nám posílají povzbudivé vzkazy, píší, držte se. Dokonce z Putimova a Pelhřimova nám nabízeli některé prostory," řekl nadšeně Kratochvíl.

Pracovníci v plně vybavené pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovávají více než osmdesát druhů surovin, a na trh tak dodávají přes tisíc výrobků. Trh zaměřují nejen na Českou republiku, ale také Německo a částečně i Rakousko.