Lidé na Žďársku si mohou koupit dalších pět výrobků oceněných značkou Regionální potravina, na Vysočině se pak seznam vybraných potravin rozrostl celkem o osm položek. V konkurenci osmdesáti osmi produktů uspěl například klobása Netínský Vostřák nebo Pikárecké perníkové preclíčky.

Soutěž Regionální potravina pořádalo Ministerstvo zemědělství České republiky už po osmé, projektem chce podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v jednotlivých krajích Česka. Oceněné výrobky získají právo zdarma užívat značku Regionální potravina, mohou ji však prezentovat na svém obalu pouze čtyři roky.

„Vítězové získají s certifikátem výhody, účastní se patnácti krajských prezentací, jsou uvedeny v katalozích, jezdí s výrobky po trzích a získají propagační materiály. To všechno stojí peníze, proto není možné čerpat podporu z projektu ministerstva neomezeně a je daná lhůta čtyř let,“ řekl regionální koordinátor soutěže Karel Coufal.

Izraelský velvyslanec Daniel Meron navštívil paní Doležalovou, zachránkyni pětileté židovské dívky v roce 1944.
Hrdinku ze Žďáru navštívil izraelský velvyslanec, aby jí poděkoval

V současné době najdou zákazníci značku Regionální potravina u 416 produktů ze třinácti regionů Čech a Moravy. Letos se do soutěže zapojilo dvacet šest výrobců, kteří dohromady představili téměř sto potravin. Soutěží se v devíti kategoriích, od masných výrobků až po pekařské a cukrářské výrobky nebo ovoce a zeleninu. Na Vysočině měli zemědělci největší zastoupení v kategorii Ostatní.

Z osmi úspěšných krajských výrobků pochází pět ze Žďárska, Netínský Vostřák, Zákys jahoda Lacrum, Pikárecké perníkové preclíčky, Bylinný sirup mátový s jablkem a fileta pstruha duhového z Rybářství Kolář. V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů zvítězila Valerie Pelikánová s bylinným sirupem. „Komise hodnotila zejména historii výrobku a jak je s Vysočinou spojený. Dále pak samotný recept, chuť a vstupní suroviny, které už značně napoví o kvalitě produktu,“ sdělila živnostnice z Ostrova nad Oslavou Valerie Pelikánová, která uspěla v soutěži už před třemi lety s čajem Jarní očista.

Komisi tvořili zástupci z Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Statní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární a Potravinářské komory ČR. Kvalita výrobku byla při hodnocení důležitá, zájemci tak museli volit suroviny důsledně. „Náš Vostřák obsahuje jenom vepřové a hovězí maso přímo z našeho chovu z Netína, není v něm lepek ani žádné alergeny,“ uvedl František Němec z Farmy rodiny Němcovy.

Ocenění předá krajským vítězům hejtman kraje Jiří Běhounek. „Předání se uskuteční 26. srpna ve Westernovém městečku Šiklův mlýn ve dvanáct hodin,“ informovala tisková mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. Slavností převzetí certifikátu se tak zařadí do programu rodinného dne, který se o víkendu bude ve městečku konat. 

Vítězné potraviny na Vysočině:

Masné výrobky tepelně opracované – Netínský Vostřák (Farma rodiny Němcovy, s.r.o.)
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované – bez ocenění
Sýry, tvaroh – Jaroměřický archivní sýr (Jaroměřická mlékárna, a.s.)
Mléčné výrobky ostatní – Zákys jahoda (Lacrum Velké Meziříčí, s.r.o.)
Pekařské výrobky, těstoviny – Pisárecké perníkové preclíčky
Cukrářské výrobky – Tvarohový malinový dort (Dalešické cukrářství s.r.o.)
Alkoholické a nealkoholické nápoje – Bylinný sirup mátový s jablkem (Valerie Pelikánová, Ostrov nad Oslavou)
Ovoce a zelenina – Brambory z Vysočiny Princess (CF Trading s.r.o.)
Ostatní – Pstruh duhový fileta s kůží (Rybářství Kolář, a.s.)

GABRIELA PIŠÍNOVÁ