Na nákupy produktů, a to hlavně od lokálních dodavatelů, míří do centra Žďáru rok od roku více lidí. Velkou oblibu si akce získala především v posledních třech letech, kdy se do organizace společně s městem pustila dvojice Kateřina Fialová a Jana Vinopalová. „Trhy jsou čím dál lepší. Loni jsem vynechala jen jediný. Líbí se mi, že kromě nákupů se tam dá i posadit ke kašně a za doprovodu živé hudby si dát třeba kávu, pivo, k tomu něco dobrého z některého ze stánků. Panuje tam výborná atmosféra a výběr zboží je opravdu široký. Jen by mohly být častěji než jednou za měsíc,“ vyjádřila se Ivana Henzlová ze Žďáru.

Své výrobky nabídne návštěvníkům nově třeba farma z Jívoví, kde letos začali lisovat vlastní oleje. „Prvními oleji, které se rozhodli lisovat, byly lněný, makový a řepkový. Právě ty budou lidé moci ochutnat na farmářských trzích. Prodejci zájemcům i rádi poradí s tím, jak je používat, a to nejen v kuchyni,“ popsala Kateřina Fialová, jedna z organizátorek žďárských farmářských trhů.

Další novinkou je dle jejích slov značka Chutě z Chotě, produkty z Chotěboře bez dochucovadel, barviv, konzervantů či zahušťovadel. „Momentálně se zaměřují hlavně na několik druhů omáček, sals a dipů vhodných ke grilování, k pečeným bramborům a zelenině, těstovinám, sýrům, uzeninám i pečivu. Kromě toho nabídnou i datlové tyčinky, jejichž základem je datlová pasta,“ přiblížila Kateřina Fialová s tím, že tyčinky se vyrábí vždy pár dní před prodejem, takže je zaručena jejich čerstvost.

Třetím novým produktem, jenž bude v sobotu na trzích ke koupi, jsou čistě ovocné placky z Maršovic na Novoměstsku. Vyrábí se z malin, jahod, meruněk, švestek, jablek a banánů a jsou sypané vlašskými ořechy. Vše je slazeno převážně banánem, některé placky obsahují jen minimum hnědého třtinového cukru. Suší se při nízké teplotě, takže v nich zůstávají zachovány vitaminy.

Kromě novinek se návštěvníci trhů mohou těšit i na tradiční dodavatele. Nebudou chybět například sýry - včetně kozích, dorty, zelenina, káva, koření, uzeniny, kuřata, krůty, vejce, výrobky z rakytníku nebo sadba do zahrádek. „Zakoupit budete moci i česká rajčata ze skleníku z Mutěnic a čerstvý chléb nabídnou rovnou tři pekaři,“ přiblížila Kateřina Fialová. Akce začíná v osm hodin ráno, končí půl hodiny před polednem. Další farmářský trh se pak ve městě uskuteční 23. června.