Prádlo, které vyrobil PLEAS, lidé nosí již několik generací. Tajemství výroby tradiční české značky teď mohou odhalit i děti z mateřských nebo základních škol. PLEAS pro ně ve volných prostorách prodejny v Havířské ulici připravil tvůrčí dílnu. Zároveň tak pro dobrou věc zužitkuje zbytky úpletů z výroby. Děti si z nich mohou vytvořit vlastní výrobek a odnést si ho buď domů, nebo ho tu nechat jako dekoraci interiéru. Procvičí si tak praktické dovednosti a zároveň se i pobaví.

„Děti jsou nejvíce překvapeny z toho, jak je možné, že z chlupaté rostlinky, na kterou si mohou i sáhnout, vznikne vlákno a poté úplet. Zajímá je, kde roste a jak se sklízí. Menším dětem dávám za příklad pohádku Krteček a kalhotky, tam je ten postup pro nejmenší krásně popsán, i když jde o len,“ uvedla Lucie Medková, pověřená pracovnice z firmy PLEAS, která se tvůrčí dílničce věnuje.

Firma, která patří k největším textilním podnikům v Čechách, chce dětem více přiblížit toto řemeslo. Právě řemesla, ať už textilní, sklářská nebo sochařská, se dnes u mladých lidí netěší velké popularitě. Kreativní prostor v PLEASu jim pomáhá alespoň poznat, co takové řemeslo obnáší. Žáci druhých stupňů mají navíc možnost exkurze přímo do výroby a na vlastní oči spatřit, jak z kilometrů příze vznikají třeba trička nebo boxerky.

„V dnešní době je opravdu velmi málo šikovných řemeslníků a bude jich nejspíš ještě míň. I kdyby děti neobjevily krásu řemesla při návštěvě PLEASu, minimálně zjistí, že trička nerostou na stromech a kolik je za tím práce,“ doplnila Lucie Medková.

Továrna v Havlíčkově Brodě je největší textilní závod ve střední Evropě, kde na jednom místě lze vidět celý výrobní proces. Od pletení úpletu nejenom z bavlněné příze, barvení, stabilizaci až po stříhání, šití a balení hotových výrobků. Velký důraz se zde klade především na kvalitu. Během výroby probíhá pětistupňová kontrola kvality. Materiál, který si lidé pustí tak říkajíc na tělo, musí být absolutně nezávadný a barvy musí odolat i dětským slinám. Právě tato informace děti často zaujme.

Ilustrační foto.
Po Masarykově ulici v Brodě povede cyklostezka

„Návštěva laboratoře většinou utkví v paměti. Především to, když paní laborantka vypráví, jak se zkouší kojenecké oblečení třeba i na dětské sliny. Je dobře, že to takto vnímají, protože slýchají v reklamách, ve školách, nebo od rodičů o zdravém životním stylu, o BIO potravinách, tak proč by neměli k tomu všemu mít i kvalitní české prádlo,“ doplňuje Medková.

Nadšení při exkurzích vyvolává především návštěva barevny a pletárny. Kluky uchvátí stroje, zejména pokud jsou řízeny počítačem a dívky se zasní nad tím, jak krásné by bylo navrhovat nové kolekce. S jehlou se tu ale mnozí z nich setkají vůbec poprvé v životě.

„Stane se, že přijde třída, kde dvě třetiny dětí neměly v životě jehlu v ruce a může jít třeba i o čtvrtou až pátou třídu. Ale někdy umí šít všichni. Málokdy od dětí slýchám, že by se naučily zacházet s jehlou doma, většinou je to v rámci ručních prací ve škole. Ale jsme rádi, že některé děti se naučily šít u nás a při další návštěvě je vidět ten pokrok i radost toho dítěte, že umí zase něco nového. Děti si své výrobky odnáší domů, ale mohou mi je tu i nechat na vystavení se svým jménem a třídou a být tak inspirací pro další návštěvy. To se ale stává málokdy, děti se doma rády pochlubí svými výtvory,“ dodala Medková.

Mnohé třídy se do PLEASu rády vracejí. Největší zájem je před svátky. Školy se ale nemusí objednávat dlouho dopředu. Firma se snaží vyjít vstříc všem a termín pro ně vždycky najde.

Počátky PLEASu se začaly psát již před 144 lety. Společnost pod názvem Pleas a.s., továrna na pletené zboží a pletací stroje pak vznikla v roce 1939. O rok později byla značka Pleas oficiálně zaregistrována jako ochranná známka. Továrna přestála krize, které položily řadu českých textilek a daří se jí držet se stále nahoře. Ročně zpracuje okolo 1700 tun materiálu. Většina produkce míří do Německa pod hlavičkou německé značky Schiesser. PLEAS v současnosti zajišťuje práci více než 700 zaměstnancům.